Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Interpretacijski centar Terra Panonica uskoro otvara svoja vrata

Đaci i turisti u Pleternici će moći ‘zaroniti’ u svijet Panonskog mora

1/14
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Opremanje Interpretacijskog centra Terra Panonica s pratećom multimedijalnom dvoranom u Pleternici bliži se kraju. Riječ je o 24,7 milijuna kuna vrijednom turističkom projektu Grada Pleternice

Opremanje Interpretacijskog centra Terra Panonica s pratećom multimedijalnom dvoranom u Pleternici bliži se kraju. Riječ je o 24,7 milijuna kuna vrijednom turističkom projektu Grada Pleternice koji s 19,6 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Grad Pleternica darivao bebe rođene u posljednja tri mjeseca 2019. godine Potpora roditeljima Slatke brige u Pleternici: Lani rođeno 18 beba više!

Uzme li se u obzir i dodatnih više od 3 milijuna kuna koje je dodijelilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, jasno je da je trošak za Grad Pleternicu, s obzirom na veličinu i vrijednost projekta, izuzetno mali.

Kruna projekta

Projekt Terra Panonica posjetiteljima će dati uvid u prirodnu baštinu, floru i faunu koja obitava na području Požeško-slavonske županije, a vezan je za područje ekološke mreže Natura 2000, u koju je uključena i rijeka Orljava. Uz to, bit će to prvi interpretacijski centar u ovom dijelu Slavonije koji će kroz virtualnu i proširenu stvarnost posjetiteljima omogućiti da zarone u svijet nekadašnjeg Panonskog mora.

– Ovaj projekt je kruna interpretacijskog centra prirodne baštine, u okviru kojeg smo mi obnovili staru derutnu kinodvoranu i prenamijenili je u interpretacijski centar. Centar je namijenjen prvenstveno djeci, da oni kroz svoje izlete i posjete gradu Pleternicu ponešto i nauče o bogatom biljnom i životinjskom svijetu naše županije. Osim izložbe, moći će pogledati i crtani film, kazališnu predstavu na temu prirodne baštine te sudjelovati na edukativnim radionicama prilagođenim njihovoj dobi – kaže gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Započelo obilježavanje 750. obljetnice prvog spomena imena grada ”Želimo oživjeti bogatu pleterničku povijest”

Projektom Terra Panonica revitalizirat će se infrastruktura za stavljanje prirodne baštine u svrhu gospodarskog razvoja. Doživjeti i osjetiti Panonsko more zasigurno će biti nezaboravno iskustvo. U izložbenom prostoru nalazi se izložba bioraznolikih biljnih i životinjskih vrsta i fosila Panonskog mora starih više od 24 milijuna godina. Na suvremen i zanimljiv način posjetitelji će putem iPada moći istražiti, ali i osvijestiti važnost prirodne baštine koja se nalazi u Pleternici i Požeško-slavonskoj županiji. Bit će organizirani višednevni kampovi u prirodi, a u skoroj budućnosti gosti će moći i prošetati poučnim stazama kako bi se upoznali s prirodnim staništima zaštićenih vrsta i provozati se turističkim vlakićem.

Što se pak tiče obnovljene kino dvorane, danas Interpretacijskog centra, proteklog je tjedna nakon više od 30 godina u njoj održana projekcija filma.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Otvorenje u travnju

– Dvorana će se koristiti i za druge gradske manifestacije, s tim da je, naravno, najveći naglasak na interpretacijskom centru prirodne baštine. Vjerujemo da će zahvaljujući tom projektu u naš grad početi dolaziti i organizirane skupine posjetitelja, osobito djece iz osnovnih i srednjih škola, a i svi drugi koji žele nešto naučiti – ističe gradonačelnica.

Grad Pleternica nastoji osigurati pristojne uvjete za rad mladih nogometaša U gradnju i opremanje sportskih terena i objekata uložili 3,5 mil. kuna

Iako je izgradnja centra zapravo već završena, do njegova otvorenja posjetitelji će se morati strpjeti još neko vrijeme, vjerojatno do travnja, kada bi trebala završiti priprema crtića i kazališne predstave.