Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Nova analiza Financijske agencije o poslovanju poduzetnika u Zagrebačkoj županiji za 2020. godinu

Poduzetnici Zagrebačke županije na drugom su mjestu po prihodima u RH

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Grad Velika Gorica, sjedište županije, prvi je po broju poduzetnika, broju zaposlenih kod poduzetnika i ostvarenim ukupnim prihodima

Najbolji je Grad Zagreb, ali Zagrebačka županija odmah je iza njega. Prema ukupnim prihodima poduzetnika u 2020. godini, županija koja čini područje oko glavnog hrvatskog grada zauzela je drugo visoko mjesto, što znači da je prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja poslovalo 9258 poduzetnika s 63.044 radnika, što je u odnosu na prethodnu godinu rast broja zaposlenih za 3,3 posto.

Drugi su i po izvozu

Podaci su to prema najnovijoj analizi Financijske agencije (Fina), a iz njih se može vidjeti i da je ostvaren ukupan prihod u iznosu od 56,9 milijardi kuna, što je za 0,1 posto više u odnosu na 2019. godinu, a ukupne rashoda od 54,2 milijarde kuna, što je oko 0,2 posto više u odnosu na godinu ranije. To znači da je dobit razdoblja 3,1 milijardu kuna što je oko 15 posto više, a neto dobit 2,1 milijardu kuna, što je 0,3 posto manje nego 2019. godine.

Prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 6144 kune, odnosno 2,7 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu smanjile su se u odnosu na prethodnu 2019. godinu za 37,7 posto, dok je uvoz smanjen za 2,8 posto, a izvoz povećan za 6,4 posto, s tim da je trgovinski  deficit 3,5 milijardi kuna, što je 22,6 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

PRIPREMILA ŽUPANIJSKA UPRAVA ZA CESTE Humorističnim tablama podižu svijest o sigurnosti vozača i sudionika u prometu

U odnosu na poduzetnike u drugim županijama prema ostvarenom ukupnom prihodu poduzetnici Zagrebačke županije su na drugom mjestu u Republici Hrvatskoj, a na drugom mjestu su i prema izvozu koji je u 2020. godini iznosi 10,5 milijardi kuna. Prema broju zaposlenih, Zagrebačka županija je na trećem mjestu, a prema broju poduzetnika na petom mjestu u RH.

Najuspješnija Velika Gorica

Na rang-listi gradova i općina Zagrebačke županije, grad Velika Gorica, sjedište županije, prvi je po broju poduzetnika (1820), broju zaposlenih kod poduzetnika (12.775) i ostvarenim ukupnim prihodima (13,2 milijarde kuna). Slijedi ju Samobor sa 1486 poduzetnika, zatim Sveta Nedelja sa 927, Zaprešić (888 poduzetnika) te Općina Stupnik (225).

Zagrebačka županija je, prema podacima iz Fine, u odnosu na druge županije na 5. mjestu prema broju poduzetnika, na 3. prema broju zaposlenih kod poduzetnika te na 2. mjestu prema iskazanim ukupnim prihodima i ostvarenoj neto dobiti, dok je prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom neto dobiti i broja zaposlenih na prvome mjestu, a na devetom mjestu po ekonomičnosti poslovanja.

Usporede li se ovi podaci s onima još detaljnije, u Zagrebačkoj županiji je u 2019. godini, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, sjedište imalo 9019 poduzetnika, kod kojih je bilo 62.700 zaposlenih, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 8,5%.

Poduzetnici iz županije ostvarili su u 2019. godini ukupne prihode u iznosu od 57,9 milijardi kuna.