Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Razvoj grada

Poduzetnički inkubator za povećanje broja zaposlenih

Poduzetnički inkubator u Garešnici
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Mogućnosti pokretanja posla u Garešnici došle su u pravom trenutku jer su se zatvorile tri velike tvrtke i ljudi su ostali bez posla

Nakon što je Garešnica prošle godine ostvarila rekordan godišnji proračun u iznosu od 26 milijuna kuna, razvoj grada vidljiv je i u otvaranju novog Poduzetničkog start-up inkubatora za mlade poduzetnike vrijedan 1,8 milijuna kuna i obnovi Poduzetničkog centra Garešnica. Promjena je za Garešnicu došla u kritičnom trenutku kada su se zatvorile čak tri velike gradske tvrtke, a bez posla ostalo oko tisuću ljudi.

Centri izvrsnosti Bjelovarsko-bilogorska županija Bjelovarsko-bilogorska županija snažno podupire školstvo U centrima izvrsnosti bruse znanje iz kemije, matematike i engleskog

Rekordan proračun

– Otvaranje Poduzetničkog inkubatora nastavak je rada u Gradu Garešnici kojim pokušavamo stvoriti uvjete za rad naših mladih te kako bismo spriječili njihov odlazak iz grada, ali i iz države. Na ovaj način mogu nešto pokrenuti i početi sami. Trenutačno se grad nalazi u periodu nakon preživljene velike recesije tijekom kojeg smo ostali bez tisuću radnih mjesta. Stvaranje boljih radnih uvjeta u gradu naša je primarna aktivnost te smo ovim potezima iznimno zadovoljni i očekujemo dobre rezultate – kazao je gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija. Na otvorenju Poduzetničkog start-up inkubatora prisustvovao je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Prije toga, u nazočnosti gradonačelnika Garešnice Josipa Bilandžije i njegovih suradnika, predsjednika Gradskog vijeća Željka Starčevića te državnog tajnika u Ministarstvu regionalnog razvoja Velimira Žunca i saborskog zastupnika Mire Totgergelija, u prostorijama gradske uprave sudjelovao je na prezentaciji razvojnih projekata Garešnice. Potom je u pratnji domaćina sa svojim suradnicima prošetao središtem Garešnice i posjetio novouređene prostorije garešničkog Poduzetničkog centra. Tom prigodom Jandroković je izjavio kako je impresioniran onim što je vidio te načinom na koji se vodi grad i osmišljavaju projekti kojima se ponajprije stvaraju uvjeti za razvoj poduzetništva i zapošljavanje ljudi.

– Sve govori podatak da je Garešnica prošle godine imala rekordan proračun od 26 milijuna kuna te da se on ove godine penje prema 60 milijuna. To je gotovo dvostruko povećanje i građani će to sigurno osjetiti vezano za zapošljavanje i kvalitetu života – zaključio je Jandroković te dodao da je ovaj start-up inkubator izvrstan primjer kako država i grad mogu pomagati mladim poduzetnicima.

Poduzetnički centar

Osim toga, pohvalio je način rada gradskih čelnika koji intenzivno rade na nizu projekata iz područja poljoprivrede, poduzetništva, turizma i socijalne uključivosti koji se uspješno financiraju iz EU fondova.

– Osim pomoći koju mladi dobivaju od države za samozapošljavanje u iznosu do 55.000 kuna, ovdje će dobiti potpuno besplatan prostor, opremu i svu logistiku koja im je potrebna, a ne treba zaboraviti ni poticajne mjere Grada Garešnice – istaknuo je Jandroković ujedno zaključivši kako je na tom mjestu zametak niza kvalitetnih poduzeća i projekata koji će grad učiniti kvalitetnim. Gradonačelnik Josip Bilandžija najavio je i početak gradnje Tehno parka u Poslovnoj zoni Kapelica vrijednog 21 milijun kuna za koji, kako je istaknula direktorica Poduzetničkog centra Garešnica Ana Marija Župančić, postoji velik interes lokalnih poduzetnika iz prerađivačke industrije. – Garešnički Poduzetnički centar nalazi se na prostoru od 150 metara kvadratnih, sadrži pet ureda, dvoranu za sastanke, sanitarni čvor i čajnu kuhinju. Namijenjen je za male IT djelatnosti, dok će za veće djelatnosti biti izgrađen Tehno park. Prvu je godinu besplatan prostor i oprema, drugu godinu polovicu troškova podmiruje grad, dok se treća plaća, ali s iznimno niskom cijenom od 30 kuna po kvadratu – objasnila je Župančić.

Projekt Za žene BBŽ-a Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije Tijekom dvije godine bit će zaposleno 70 žena