Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Bjelovarsko-bilogorska županija snažno podupire školstvo

U centrima izvrsnosti bruse znanje iz kemije, matematike i engleskog

Centri izvrsnosti Bjelovarsko-bilogorska županija
1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Ove školske godine 244 učenika pohađalo je centre izvrsnosti iz matematike, engleskog jezika i kemije, a s njima je radilo 44 mentora

Školstvo Bjelovarsko-bilogorske županije ima snažnu podršku župana Damira Bajsa i njegovih suradnika, a dokaz su trenutačne energetske obnove čak 11 škola, kao i prijava na dodatnih 100 milijuna kuna vrijednih projekata vezanih za županijske škole, kojima uz bok stoje i programi namijenjeni podizanju kvalitete obrazovanja. Riječ je, naime, o centrima izvrsnosti iz matematike, engleskog i kemije koje je županija počela provoditi 2014. kao druga županija u Hrvatskoj te godine s Centrom izvrsnosti iz matematike.

Na dvije lokacije

Naime, želja je bila popularizacija matematike, ali i omogućavanje da nadareni učenici mogu kvalitetnije i brže napredovati. Riječ je o projektu koji je Županija pokrenula u suradnji sa školama, ravnateljstvima, profesorima i nastavnicima. Time se željelo da učenici i profesori dobiju prostor za proširenje svojeg znanja i iskustva.

Obnova škole u Grabovnici Grad Čazma Škola u Grabovnici ide u energetsku obnovu

U Centru izvrsnosti radi se s talentiranim učenicima koji svaku subotu provode bruseći svoje znanje. Dio njih već je samo nakon godine dana polaska postigao dobre rezultate na natjecanjima. Dobra iskustva Centra izvrsnosti iz matematike dovela su 2015. do početka rada Centra izvrsnosti iz engleskog jezika, i to nakon analize i praćenja stanja na terenu, kao i želja učenika i mentora. Od ove školske godine krenuo je s radom i Centar izvrsnosti iz kemije, a njegovu pokretanju išao je u prilog i novouređeni prostor kabineta kemije u Medicinskoj školi Bjelovar, ali i želja mentora i učenika. Rad centara izvrsnosti odvija se na dvjema lokacijama, matematika u bjelovarskoj Gimnaziji, a kemija i engleski u Srednjoškolskom centru. Centre izvrsnosti pohađaju učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola te zainteresirani učenici svih razreda srednjih škola s područja cijele županije. U konačnici, ove školske godine 244 učenika pohađalo je centre izvrsnosti iz matematike, engleskog jezika i kemije, s njima je radilo 44 mentora, a najveći interes izazvao je engleski jezik koji je pohađao čak 101 učenik.

Lavovski posao mentora

– S obzirom na to da smo imali nekoliko subota više nego prethodne dvije godine, potpuno smo realizirali plan i program koji smo si zacrtali, ove godine smo imali dovoljno vremena provesti i interno natjecanje kako bismo provjerili stupanj napretka učenika. Iznimno sam ponosna što su mentori odradili lavovski posao, što se vidi i na učeničkim rezultatima koji su dvije, pa čak i tri godine iznad svojih vršnjaka – naglasila je Irena Pavlović, voditeljica Centra izvrsnosti iz engleskog jezika.

Ideje o pokretanju Centra izvrsnosti prisjetio se i inicijator, sam župan, koji je prije pet godina primijetio kako Varaždinska županija provodi zanimljiv projekt.

Općina Rovišće Općina Rovišće Za obnovu škola 17 milijuna kuna

– Varaždinska županija je prije uvođenja centara bila negdje 10. u Hrvatskoj na natjecanjima po rezultatima, a sada su među prve tri županije. Ideja je bila da Županija financira i napravi pravni okvir, ali moram naglasiti da Županija ne vodi centre izvrsnosti, već to rade profesori i nastavnici, a na svoj način i učenici – rekao je Bajs.

Za centre izvrsnosti Županija izdvaja 700.000 kuna, a pokriva i troškove prijevoza učenika, prehranu i troškove mentora.

Grad Bjelovar U tijeku je tehnička reambulacija katastarske općine Bjelovar Usklađuju se podaci katastarskih čestica Poljoprivredne mjere Županijske poljoprivredne potpore Osigurano 6,6 milijuna kuna za osam novih poljoprivrednih mjera