Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Županijske poljoprivredne potpore

Osigurano 6,6 milijuna kuna za osam novih poljoprivrednih mjera

Poljoprivredne mjere
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Nove mjere donesene su u skladu s potrebama naših poljoprivrednika koje smo pažljivo slušali – poručio je župan Damir Bajs

Nove poljoprivredne potpore Bjelovarsko-bilogorske županije posebno su razveselile predsjednika Udruge voćara Bjelovara, Nenada Horvata, koji je u njima našao mnoštvo potencijala za kvalitetan razvoj voćarstva u državi. Naime, ovih je dana župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Damir Bajs sa svojim suradnicima predstavio novih osam mjere u poljoprivredi kojima će, uz postojeće četiri dugogodišnje mjere, potpomagati županijskim poljoprivrednim proizvođačima.

Bjelovarsko-bilogorska županija Predstavljeno sedam novih mjera Za poduzetnike 12 milijuna, zatreba li više, 
bit će i rebalans

Među mjerama je i "Subvencija biljne i voćarske proizvodnje" koju će, tvrdi Horvat, mnogi članovi njegove udruge, ali i on sam, moći iskoristiti.

– Ova mjera pruža mogućnost našim povrtlarima i voćarima da kvalitetno napreduju jer se unutar potpore nalazi nabava i postavljanje plastenika, sustava za zaštitu višegodišnjih nasada od tuče u voćarstvu, podizanje trajnih nasada voćnjaka, sadnja ljekovitog i aromatičnog bilja, podizanje nasada oraha i lješnjaka te nabava sadnica jagoda. Uz sve te mjere, meni je najzanimljivija ona za nabavu opreme za sustav navodnjavanja na OPG-u koju i sam planiram iskoristiti - naveo je Horvat.

Za subvencije biljne i voćarske proizvodnje, Županija će iz proračuna izdvojiti 320.000 kuna, dok je za sve mjere ukupno osigurano više od osam milijuna kuna, od čega 6,6 za poljoprivrednike, a 1,5 milijuna kuna za zaštitu okoliša.

– Ističem nekoliko mjera koje su jedinstvene u Hrvatskoj i s kojim prednjačimo unutar čitave države. Prva od njih svakako je sufinanciranje razvojnih projekata u poljoprivredi, odnosno pripremne dokumentacije za EU projekte. Ova stavka iznimno je bitna i pozitivno je što smo uvidjeli tu važnost i u ovoj godini izdvojili milijun kuna za te potrebe. Odobrenje ovih prijava često je prolongirano, a na ovaj način naši poljoprivrednici više neće morati čekati na odobrenje nekoliko godina, tijekom kojih se stvara i određeni rizik, već će im mjera uvelike pomoći – istaknuo je župan Damir Bajs.

Grad Bjelovar Pravilnik o stimulacijama, dodacima na plaću i prekovremenom radu Prvi grad u Hrvatskoj koji stimulira službenike

Osim navedene dvije mjere, veliki interes postoji i za poticanje premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje za koju je izdvojeno 700 tisuća kuna, zatim analiza poljoprivrednog zemljišta vrijedna 230 tisuća kuna, za subvenciju ekološke proizvodnje planirano je sto tisuća kuna.

Županija nije zanemarila niti važnost subvencija obrazovanja poljoprivrednika, za što su u proračunu osigurali 145 tisuća kuna, a za pčelarstvo, inače iznimno razvijeno u našoj županiji, izdvojeno je 140 tisuća kuna. Od novih mjera treba spomenuti i poticanje prodaje poljoprivrednih proizvoda, te će županija s 90 tisuća kuna proizvođačima pomoći subvencijom troškova najma prodajnog prostora na raznim turističkim i sajmovima hrane.

sajam Gospodarstvo Zagrepčani i gosti kušat će domaće proizvode OPG-ova iz Bjelovara

– Nove mjere donesene su u skladu s potrebama naših poljoprivrednika koje smo pažljivo slušali. Osim novih osam mjera, nikako ne smijemo zaboraviti na naše stare koje svake godine poluče dobre rezultate, ali i izazovu veliki interes. Na prvom mjestu istaknuo bih povoljne kredite u poljoprivredi, mjera kojom Županija na sebe preuzima 2,8 posto kamatne stope i za koju je, do sada, zaprimljeno više od 22 milijuna kuna zahtjeva. Isto tako, veliki interes svake godine vlada i za subvenciju stočarske proizvodnje, kao i za mjere očuvanja tradicijskih vrijednosti i sufinanciranja istraživačkih projekata u poljoprivredi, mjera kojom se nudi mogućnost povećanja rentabilnosti OPG-a primjenom biognojiva u proizvodnji pšenice i stočnog graška – detaljno je objasnio Bajs.

Dodao je i kako uskoro kreću prvi Javni pozivi prema poljoprivrednicima i poljoprivrednim proizvođačima te ih sve pozvao da iskoriste svoju mogućnost korištenja mjera.

Sajam cvijeća u Bjelovaru Flores Nova manifestacija Prvi sajam cijeća Flores okupio OPG-ovce, posjetitelje...