Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska 19 pregleda
Predstavljeno sedam novih mjera

Za poduzetnike 12 milijuna, zatreba li više, 
bit će i rebalans

Bjelovarsko-bilogorska županija
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Ove su mjere dobre posebno za mlađe poduzetnike. Početni rizik često je razlog zbog kojeg odustaju, kaže šef Županijske komore Ćorić

Više od dva milijuna kuna izravnih potpora iz županijskog proračuna očekuje gospodarstvenike, obrtnike i turistički sektor u ovoj godini, a riječ je o potporama osmišljenima u dogovoru Županije i gospodarstvenika. Ovih je dana upravo za njih održana prezentacija, a mjere se vežu na niz segmenata, od sufinanciranja dokumentacije za europske projekte do sufinanciranja sustava kvalitete ili pak otvaranja novih obrta. Točnije, ovogodišnji proračun županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i regionalni razvoj povećan je za 1,5 milijuna kuna u odnosu na lani te sada iznosi čak 12 milijuna kuna.

stipendije Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala 800.000 kn za stipendije Za naše studente ovdje zbilja ima posla

Prve dvije mjere najvažnije

– Natječaji za korištenje mjera ići će uskoro i može se dogoditi da će potražnja biti veća od ponude, ali županija je potpuno spremna rebalansom proračuna pokriti te troškove – najavljuje župan Bajs.

Gospodarstvenike i ostale očekuje sedam novih mjera poput sufinanciranja dokumentacije za prijavu gospodarstvenika za fondove EU, sufinanciranja dokumentacije za prijavu obrtnika za fondove EU, financiranja razvoja obrtništva, zatim potpora za razvoj kontinentalnog turizma i turističkih manifestacija koje su važne za županiju; poput poticanja certificiranja i uvođenja sustava kvalitete kod gospodarskih subjekata te sufinanciranja nastupa na sajmovima.

Prve dvije mjere mnogi ističu kao najvažnije ali i najsloženije. Kako ističe predsjednik Udruženja obrtnika Bjelovar Goran Grgić, proces traje predugo te je pomoć nužna. Nove mjere i suradnju sa Županijom pohvalio je i Jakov Ćorić, predsjednik Gospodarske komore Bjelovar.

Damir Bajs Damir Bajs s čelnicima zdravstva županije: 'Liječnicima nudimo besplatno stanovanje'

– Ove su mjere dobre posebno za mlađe poduzetnike. Početni rizik često je razlog zbog kojeg odustaju i gube samopouzdanje, a ove će mjere smanjiti taj broj. Trenutačno su prisutne tvrtke koje puno investiraju i dobro rade, zapošljavaju i sve to popravlja sliku stanja, ali moramo objeručke dočekati otvaranje još tvrtki uz pomoć ovih mjera – objašnjava Ćorić.

Kada se zbroje sve nove mjere predviđene proračunom, povezane s potporama prema gospodarstvu, obrtništvu i turizmu, dolazimo do iznosa od 1,8 milijuna kuna. Toj se brojci pridodaje i 250.000 kuna osiguranih za promociju gospodarstva županije te edukaciju i onda je ukupni broj mjera više od dva milijuna. Očekuje se, tvrde u Županiji, da će mjere doći izravno u ruke 80 do 100 tvrtki i obrta, a prvi javni pozivi krenut će već ovih dana.

Kamata od 2,4 posto

Valja napomenuti kako župan Damir Bajs djeluje na potpore gospodarstvenicima i na druge načine, pa je i ove godine županijska kreditna linija najpovoljnija kreditna linija za proljetnu sjetvu u državi. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje subvencionira kamatu s 2,8%, a poljoprivrednicima se u određenim slučajevima, točnije poslovnim bankama, nudi kamatna stopa od 2,4%. Za ovogodišnju kreditnu liniju proljetne sjetve do sada su poljoprivrednici podnijeli 174 kreditna zahtjeva u iznosu od 22,5 milijuna kuna. Prepoznao je to i poljoprivrednik, dugogodišnji korisnik kreditne linije iz Stare Diklenice Robert Štauber, koji je ove godine spomenutom kreditnom linijom realizirao 95.000 kuna kredita s pomoću kojih će lakše u proljetnu sjetvu.

Alpake Uzgajivač životinja iz porodice deva čija je vuna najcjenjenija Jedine alpake u Hrvatskoj nalaze se kod Dejana Jalžabetića