Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Grad Čazma

Škola u Grabovnici ide u energetsku obnovu

Obnova škole u Grabovnici
Foto: Grad Čazma
Nakon obnove škola će imati uštedu od 80 posto na troškovima energenata te će se zgrada iz energetskog razreda E popeti na B razred

Područna škola Grabovnica ide u energetsku obnovu i to temeljem natječaja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na koji je školu prijavio Grad Čazma. Cilj projekta je promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Projektni prijedlog Grada Čazme ocijenjen je pozitivno te će se dodijeliti 638.680,55 kuna bespovratnih sredstava. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 1.034.878,00 kuna, što znači da će razliku financirati Grad Čazma.

Astronomija u Daruvaru Virtualna astronomija Daruvaru Astronomi amateri deset dana guštali u predavanjima, održale se i radionice za djecu

– Usprkos tome što Grad Čazma nije osnivač osnovne škole, iz gradskog ćemo proračuna izdvojiti potrebna sredstva kako bismo sufinancirali ovaj projekt, odnosno već smo izdvojili za izradu projektne dokumentacije. Kao što je poznato, to nije niti prvi niti jedini projekt vezan uz osnovnu školu koji financira Grad Čazma, iako grad još uvijek nema osnivačka prava – ističe gradonačelnik Dinko Pirak.

Kroz mjesec dana očekuje se potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, priprema dokumentacije za javnu nabavu, a potom i početak radova.

Provedbom mjera energetske obnove ostvarit će se ušteda od 80 posto na troškovima energenata te će se zgrada iz E energetskog razreda popeti na B energetski razred. Aktivnosti projekta obuhvaćaju obnovu vanjske ovojnice, poboljšanje postojećeg sustava grijanja i pripreme tople vode, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom te izgradnju prilazne rampe i prilagodbu sanitarnog čvora osobama s invaliditetom.

Osnovna škola u Čazmi Energetska obnova OŠ Čazma dobiva novo krovište, stolariju, sustav grijanja, instalacije...

Inače, područna škola Grabovnica nalazi se u životopisnom selu Grabovnica, istočno od grada Čazme. U razdoblju od 1934. do 1937. godine projektirana je, izgrađena i počela s radom. Prije osam godina, prostor školske zgrade je adaptiran, uvedeno je centralno grijanje, a učiteljski stan prenamijenjen je za nastavu. Ove školske godine u školu je upisano 33 učenika u dva kombinirana razredna odjela, prvi i treći razred te drugi četvrti. U školi trenutno rade dvije učiteljice razredne nastave, Ivanka Hajduković i Slavka Sabolić, te učiteljica engleskog jezika Dijana Ivičić i vjeroučiteljica Tanja Antunović koje se, skupa s tamošnjim osnovnoškolcima, iznimno vesele obnovi.

Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme Ulaganja Za obnovu čazmanskih crkvi oko milijun kuna Zlatko Salaj Planinari Počasni član 
HPD Garjevica Čazma postao je Zlatko Salaj