Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
U tijeku je tehnička reambulacija katastarske općine Bjelovar

Usklađuju se podaci katastarskih čestica

Grad Bjelovar
Foto: Damir Špehar/PIXSELL/Ilustracija
Za provedbu projekta izabrana je geodetska tvrtka Metra, a 60 posto iznosa, točnije 480 tisuća kuna financirat će Grad Bjelovar

Državna geodetska uprava Zagreb i Grad Bjelovar sklopili su još 2002. godine Sporazum o provođenju tehničke reambulacije (katastarske izmjere) na području katastarske općine Bjelovar, Bjelovar Sredice i Brezovac, odnosno dopunjavanju i ispravljanju karata dopunskom izmjerom na terenu.

Problem cijele Hrvatske

Na temelju tog sporazuma u potpunosti je završena reambulacija za katastarske općine Bjelovar Sredice i k.o. Brezovac. Za katastarsku općinu Bjelovar izvršeno je snimanje te je započet postupak izlaganja na javni uvid podataka tehničke reambulacije i dopunska snimanja po prigovorima, za prvu od četiri zone na koje je podijeljena katastarska općina Bjelovar. Grad Bjelovar snosi 60 posto troškova provođenja tehničke reambulacije te sufinancira rad stručnih povjerenstava kao i materijalne troškove cijelog postupka, a glavne uloge, osim Grada Bjelovara imaju Državna geodetska uprava i Općinski sud u Bjelovaru.

Poljoprivredne mjere Županijske poljoprivredne potpore Osigurano 6,6 milijuna kuna za osam novih poljoprivrednih mjera

– Realno stanje daleko odudara od onog koje mi trenutno imamo upisano. Rješenje ovog problema iznimno je bitno zbog građana, ali i investitora. Zapuštene katastarske čestice ne dolaze u obzir i ne mogu pomoći nikome. U našim gruntovnim knjigama jednostavno nemamo poravnate informacije, a to nije problem samo Bjelovara, već i ostatka Hrvatske – istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak. Za provedbu ovog projekta izabrana je geodetska tvrke Metra, a 60 posto od ukupnog iznosa, točnije 480 tisuća kuna financira Grad, dok će ostatatak podmiriti Državna geodetska uprava, a završetak se očekuje za četiri godine. Predsjednica Općinskog suda, Alma Horvatinović objasnila je kako je Vlada RH i Ministarstvo pravosuđa sa Državnom geodetskom upravom postupak sređivanja zemljišnih knjiga započela još 2003.

– Ukupan broj katastarskih čestica obuhvaćen postupkom obnove u zoni 1 k.o. Bjelovar je oko 8500, i gruntovnih oko 10.000. Drago nam je što je Grad Bjelovar jedan od onih koji je prepoznao ovaj moderan, inovativan i brz program Vlade, i kao jedan od rijetkih sufinancira rad stručnih povjerenstava. Nakon završetka postupka građanima će biti omogućen potpuno transparentan uvid u katastarske knjige i zemljišno-knjižne evidencije – objasnila je Alma Horvatinović.

Svaki Grad koji želi upravljati svojim prostorom mora razmišljati na ovaj način, zaključak je zamjenika ravnatelja Državne geodetske uprave Antuna Vidakovića.

Problem je nastao 50-ih

– U Bjelovaru je kao i u mnogim gradovima nastao problem 50-ih godina kada je država donijela odluku da se snime sva općinska središta u metarskom sustavu. Katastar je tu izmjeru preuzeo 70-ih godina, a gruntovnica je ostala na starim austro-ugarskim planovima i stvorila se dvojna evidencija koja nikome ne odgovara. Uspjeli smo to nekako povezati, ali na nama je sada da radimo na poboljšanju takve baze podataka, i to se radi na nekoliko načina od čega će ponovna izmjera i tehnička reambulacija poput ove u Bjelovaru biti najbolja. Nakon toga imat ćete jedan doista uređen prostor i podlogu za kvalitetno upravljanje prostorom – rekao je Vidaković.

Astronomija u Daruvaru Virtualna astronomija Daruvaru Astronomi amateri deset dana guštali u predavanjima, održale se i radionice za djecu Antifašističke udrzge BBŽ-a Prijam Udruge antifašističkih boraca i antifašista kod župana