Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija

Poduzetnički inkubatori VPŽ-a pravi su vjetar u leđa mladim poduzetnicima

PROGLAŠEN je za najbolji projekt poduzetničke infrastrukture u RH, a samo kroz Poduzetnički inkubator u Virovitici prošle su 53 tvrtke koje su zaposlile oko 500 osoba
Foto: Virovitičko-podravska županija
Uspjeli smo potaknuti trend povećanja broja novoosnovanih poduzeća, ali i bržeg razvoja postojećih poduzetnika početnika i startup poduzetnika, ističe župan Andrović

Prije deset godina započeo je s radom Poduzetnički inkubator u Virovitici. Bio je to EU projekt "E-inkubator s i bez zidova u Virovitičko-podravskoj županiji". Vrijedio je 7.201.619 kuna, financiran je europskim te sredstvima Virovitičko-podravske županije i VIDRA-e. Voditelj projekta i tadašnji prvi direktor bio je današnji virovitičko-podravski župan Igor Andrović. Samo godinu dana poslije Poduzetnički inkubator u Virovitici bio je proglašen najboljim projektom poduzetničke infrastrukture u RH.

Opravdana svaka kuna

U prvotnoj je ideji nudio prostor i sufinanciranje smještaja i ostalih troškova poduzetnicima početnicima. U uvodnih šest mjeseci popunili su sva mjesta. Među tim "početnim tvrtkama" bila je i IT tvrtka Plava tvornica, danas Factory, koja je i danas na istom mjestu te se iz Virovitice, a poslije i Osijeka etablirala na svjetskom nivou. Isprva je imala dva zaposlena, a narasla je na njih 44. Deset godina poslije samo kroz Poduzetnički inkubator u Virovitici prošle su 53 tvrtke, koje su zaposlile oko 500 osoba.

– Ovaj projekt sigurno je jedan od najvećih i najboljih kada govorimo o poduzetništvu, gospodarstvu, poduzetništvu mladih osoba i ostanku mladih na području Virovitičko-podravske županije. Gradnja Poduzetničkog inkubatora u Virovitici pokazala se kao pun pogodak, opravdana je bila svaka kuna koja je bila usmjerena u razvoj poduzetništva, gospodarstva, obrtništva i samozapošljavanje. Nakon toga, odlučili smo prijaviti projekt Mreže inkubatora s nova tri inkubatora, u Slatini, Orahovici i Pitomači – ističe župan Igor Andrović.

Kroz projekt Mreža poduzetničkih inkubatora sagrađena su nova zdanja u Slatini, Orahovici i Pitomači. Projekt je bio vrijedan 28 milijuna kuna, a građen je europskim i sredstvima Virovitičko-podravske županije s partnerima.

– Mreža poduzetničkih inkubatora VPŽ-a zainteresiranima pruža punu podršku od razvoja poduzetničke ideje do rasta poslovanja i potpuno je ispunila svrhu. U sva četiri poduzetnička inkubatora slobodnog mjesta gotovo i nema. Uspjeli smo potaknuti trend povećanja broja novoosnovanih poduzeća, ali i bržeg razvoja postojećih poduzetnika početnika i startup poduzetnika – dodaje Andrović.

Od 2020. do danas u Slatini, Pitomači i Orahovici otvoreno je 48 tvrtki, a one su zaposlile 450 osoba. Sumirajući i Viroviticu, to je gotovo 1000 novozaposlenih u poduzetničkim inkubatorima u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači, a pritom je otvoren 101 poduzetnički subjekt.

Godišnje oko 150.000 eura

– Virovitičko-podravska županija na godišnjoj razini izdvaja oko 150.000 eura za poduzetničke ideje u našim poduzetničkim inkubatorima. Mi smo mladima, poduzetnicima početnicima, kroz poduzetničke inkubatore u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači, dali svojevrstan "vjetar u leđa", olakšavši im koliko god smo mogli njihovu poduzetničku avanturu – zaključio je Andrović.

– U našoj arhivi je 648 provedenih projekata, vrijednih više od 103 milijuna eura, dio njih smo radili samostalno, dio s VIDRA-om, ali u svima je sudjelovao i Poduzetnički inkubator VPŽ-a. Svaki projekt radimo kako bi, uz našu potporu, poduzetnici, gospodarstvenici, obrtnici, poljoprivrednici, otvorili novo radno mjesto, s novim strojevima bili konkurentni na tržištu, a našem ruralnom području dali nove mogućnosti za ostanak mladih – kaže pak Neda Martić, direktorica Poduzetničkog inkubatora VPŽ-a.

NOVO LICE rodilišta financira se sredstvima Ministarstva zdravstva te iz Proračuna Virovitičko-podravske županije Opća bolnica Virovitica Nove sobe imat će kadice pa će rodilje moći same kupati novorođenčad Prestižna nacionalna turistička nagrada, Šampionska titula – Veliki zlatni suncokret – ruralnog turizma Hrvatske, u rukama je Centra za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju u kategoriji ruralnih turističkih projekata virovitičko-podravska županija Dvorcu u Suhopolju šampionska titula, slavio i TIC Klopotec Doktorandice i stipendije Potpisani ugovori Stipendisticama za studije 25.000 eura