Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
virovitičko-podravska županija

Dvorcu u Suhopolju šampionska titula, slavio i TIC Klopotec

Prestižna nacionalna turistička nagrada, Šampionska titula – Veliki zlatni suncokret – ruralnog turizma Hrvatske, u rukama je Centra za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju u kategoriji ruralnih turističkih projekata
Foto: Borna Jakšić/Pixsell
Nagrade Suncokret ruralnog turizma potvrda su da je Virovitičko-podravska županija turistima sve atraktivnija, ističe direktorica Turističke zajednice VPŽ-a Martina Jakelić

Prestižna nacionalna turistička nagrada, Šampionska titula – Veliki zlatni suncokret – ruralnog turizma Hrvatske, u rukama je Centra za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju u kategoriji ruralnih turističkih projekata. Brončano priznanje u istoj kategoriji ponio je TIC Klopotec. Na svečanosti u Gospodarskom centru u Osijeku, nagradu je primio Marko Blažević, voditelj Centra za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje. Istodobno, priznanje za TIC Klopotec uručeno je načelniku Općine Pitomača Željku Grgačiću.

Grofovski tretman

Najvažnije je ovo priznanje za Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, omiljenu destinaciju Virovitičko-podravske županije i ovog dijela Hrvatske.

– Nastavak je ovo priče koju u Virovitičko-podravskoj županiji provodimo 15-ak godina, u vremenu u kojem smo europskim sredstvima promijenili sliku županije. Uz kuriju u Kapela Dvoru, rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici, ljetnikovac grofa Draškovića koji je postao prekrasna Dravska priča, ali i Dvorac Pejačević u Virovitici, Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju je naš ponos koji smo od ruševine pretvorili u prekrasno zdanje. Tako smo kulturnu, povijesnu i arhitektonsku baštinu na području Virovitičko-podravske županije sačuvali za buduće generacije i ponudili ih brojnim turistima – istaknuo je župan Igor Andrović na svečanosti dodjele u Osijeku.

Obnovljeni dvorci i kurije privlače sve više turista u Virovitičko-podravsku županiju. Iza Centra za posjetitelje "Dvorac Janković" je statistički najuspješnija godina jer su od 1. siječnja do 30. studenog zabilježili 2985 dolazaka, ali i 4497 noćenja ili 600 više nego u cijeloj protekloj godini, kada su ih izbrojili 3874.

– Nagrade Suncokret ruralnog turizma potvrda su da je Virovitičko-podravska županija turistima sve atraktivnija. Nova era turističkog razvoja u VPŽ-u započela je prije 15-ak godina s dostupnošću sredstava iz EU fondova. Od tada smo u turizam i s turizmom povezane djelatnosti uložili više od 450 milijuna kuna, a turistički promet višestruko je porastao. Šampionska titula Suncokret ruralnog turizma za Centar za posjetitelje Dvorac Janković te brončani suncokret za TIC Klopotec dokaz su kako turistička ponuda kontinentalne Hrvatske, kao i Virovitičko-podravske županije, ima sjajne adute i atraktivne destinacije koje mogu zadovoljiti i najizbirljivije turističke posjetitelje – naglasila je direktorica Turističke zajednice VPŽ-a Martina Jakelić.

– Ova nagrada nije mogla doći u bolje vrijeme. Uranjeni božićni poklon stigao je na našu adresu – s osmijehom je kazao voditelj Centra za posjetitelje "Dvorac Janković" Marko Blažević.

– Kad smo 2021. otvorili Centar za posjetitelje "Dvorac Janković", imali smo jednu prekrasnu građevinu koju smo trebali predstaviti Hrvatskoj i svijetu. Nije to bio lak posao. Na najbolji način iskoristili smo njegov potencijal. Sama pomisao na to da ćete boraviti i spavati u dvorcu uvijek je bila jedna od naših najvećih prednosti na turističkom tržištu. U tri godine poslovanja dvorac je postao jedno od glavnih turističkih središta Virovitičko-podravske županije. Bili smo domaćini raznim eventima, koncertima, vinskim večerima, kazališnim predstavama i svadbama. Kroz naš Centar proveli smo brojne grupe posjetitelja koje smo na jedan zabavan i interaktivan način učili o povijesti dvorca i obitelji Janković. Povezali smo se s brojnim lokalnim proizvođačima čije smo proizvode uvrstili u ponudu našeg lobby bara, suvenirnice i doručka. Rezultati koje smo ostvarili u 2023. rezultat su napornog rada i truda gdje smo kvalitetu naših usluga podigli na još jednu veću razinu. Svakom našem gostu pristupamo individualno, od trenutka kad stigne u dvorac trudimo se da njegov boravak stvarno bude "grofovski" – rekao je Blažević.

Kvalitetni ljudi

Suhopoljski dvorac često je polazišna točka za istraživanje destinacije.

– Mi smo ti gdje gosti dobiju svoje prve informacije i smjernice koje ima pomažu da svoj boravak iskoriste na najbolji mogući način. Iza dobrih rezultata je i kvalitetan tim ljudi. Upravo su zaposlenici Centra za posjetitelje "Dvorac Janković" jedni od najzaslužnijih za ovaj uspjeh. Oni su ti koji stvaraju dodatnu vrijednost i daju obilježja ovom prekrasnom dvorcu. Ne stajemo, smatramo da još uvijek nismo ostvarili puni potencijal. Početkom 2024. očekujemo otvaranje novih sadržaja, wellnessa, multifunkcionalne dvorane, bazena i kušaonice vina, čime će se obogatiti turistička ponuda dvorca i otvorit će se mogućnost za razvoj specifičnih oblika turizma koji dosad nisu postojali u destinaciji – zaključio je on.

Dvorac Janković u Suhopolju, koji je u potpunosti vlasništvo Virovitičko-podravske županije, zaštićeni je spomenik kulture iz sredine 18. stoljeća, dok je povijesni perivoj u kojemu je dvorac smješten zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture. Tijekom godina se izmijenjalo nekoliko vlasnika, a 2012. kupila ga je Županija. Kompleks je bio napušten i posve devastiran.

Doktorandice i stipendije Potpisani ugovori Stipendisticama za studije 25.000 eura projekt sušionice povrća Virovitičko-podravska županija Korjenasto povrće u novoj sušionici prat će se kišnicom Župan Andrović najavio je da će iduće godina potpora obrtnicima biti još izdašnija Župan Andrović sastao se s obrtnicima Idućeg proljeća Sajam obrtnika na otvorenom