Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
U Varaždinu održana atraktivna vježba Civilne zaštite

Pokazna vježba 'U rukama anđela'

Pokazna vježba U rukama anđela
1/7
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Bila je to jedna od najvećih vježbi u Hrvatskoj i jedna od najvećih u novijoj povijesti Varaždina, a u njoj je sudjelovalo oko 80 ljudi

Velika vježba operativnih snaga Civilne zaštite Grada Varaždina nazvana "U rukama anđela" pokazala je da građani mogu biti sigurni da će reakcija nadležnih službi u slučaju većih nesreća ili havarija biti pravovremena. U pokaznoj vježbi sudjelovalo je 80 članova Županijskog centra 112, Policijske uprave varaždinske, Javne vatrogasne postrojbe, Gradske vatrogasne zajednice, Zavoda za hitnu medicinu, Gradskog društva Crvenog križa i HGSS-a.

Kupališta u Varaždinu Na zahtjev građana Varaždinci do 1. srpnja dobivaju i 
treće ljetno kupalište

Evakuacija učenika

Kompleksna vježba odvijala se na tri lokacije. Na rotoru u Ulici Miroslava Krleže izvedena je simulacija istjecanja otrovnog plina vodikovog peroksida iz cisterne nakon prometne nesreće. Inače, transport cisternama tog plina nije rijedak. Na susjednoj zgradi eksplodirao je zemni plin i došlo je do djelomičnog urušavanja, a u zgradi VI. OŠ nastao je požar, pa su učenici i nastavnici evakuirani. Dvoje je učenika, prema scenariju, nestalo pa je organizirana potraga koja je uspješno okončana. Građani su tako imali priliku vidjeti sanaciju istjecanja otrovnog plina, dekontaminaciju i izvlačenje ozlijeđenih, spašavanje građana s viših katova autoljestvama i jastukom za skakanje.

Visoka razina spremnosti

Načelnik stožera Civilne zaštite zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar i voditelj vježba Ivica Labaš zaključili su da je vježba potpuno uspjela. – Vježba je protekla točno po planu, a prva faza završila je čak nekih šest, sedam minuta prije vremena. Djeca i zaposlenici škole bili su evakuirani u roku od dvije i pol minute tako da mogu reći da su sve operativne snage pokazale visoku razinu spremnosti i za najteže situacije – istaknuo je Z. Avar. Bila je to jedna od najvećih vježbi u Hrvatskoj i jedna od najvećih u novijoj povijesti Varaždina. Pokazan je i dio nove opreme nabavljene uz pomoć Grada, a najavljeno je da će se modernizacija opreme i voznog parka nastaviti. Inače, vježba je nazvana po pjesmi za koju je stihove početkom 90-ih napisao - Ivan Čehok.

Bučino ulje brendiraju svoj autohtoni specijalitet Bučino ulje u originalnog boci traži put do stranog tržišta Obljetnica glazbene škole Proslava 190 godina postojanja Glazbena škola Varaždin druga je najstarija