Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Hercegovac postao viralan

Poligon na kojem se djeca zabavljaju, ali i uče

Foto: Grad Garešnica
Staza potiče na igru, razvoj motorike i logičko razmišljanje, a pohvale stižu iz cijeloga svijeta

Zaposlenici Općine Hercegovac, na zadovoljstvo tamošnjih mališana, izradili su zabavno-poučnu stazu koja je u kratkom roku postala atrakcija i na društvenim mrežama. Naime, pješačke staze u središtu Hercegovca, oko dječjeg igrališta i zelenih površina u parku, odnedavno ukrašavaju crteži različitih motiva. Smješteni su tamo radi zabave najmlađih, ali i s ciljem razvijanja motoričkih sposobnosti. Nastali su zajedničkim radom dviju djelatnica općinske uprave, pročelnice Maje Angjal i Ivane Nakani koja ih je i nacrtala.

Ljetna tvornica znanosti u Bjelovaru Mali Bjelovarci na jedan će dan pomagati Osvetnicima i tražiti kamenje beskonačnosti

Iako se sad preziva Nakani, djevojački je Taritaš, što je prepoznatljivo lokalno prezime po likovnom talentu, koji je vidljiv i na uskrsnim pisanicama s motivima Hercegovca. Novi crteži na stazama nude mogućnost za igru, ali i učenje, jer je u obliku gusjenice ispisana hrvatska abeceda, prikazani su brojevi, moguće je zaigrati školicu, a posebno su dodani i zasebni motivi životinja i cvijeća.

Crteži su iscrtani bojama za beton, zaštićeni lakom te bi trebali potrajati barem dvije godine, na veselje velikih i malih. Oslikane površine, osim što su ukras, imaju konkretne, na prvi pogled manje vidljive funkcije. Općina je snimila djevojčicu Leu kako prelazi zadani poligon, video je ostvario više od deset milijuna pregleda, kažu u općini, a proširio se daleko izvan Hrvatske, čak i izvan granice Europe, uz pozitivne komentare.

Korist je višestruka, staza potiče na igru, razvoj motorike i logičko razmišljanje, a pohvale stižu iz cijeloga svijeta jer u svega nekoliko dana, osim pregleda videa, priča se podijelila gotovo 90 tisuća puta. 

Posjet gradonačelniku Mladoj šahistici pomoć Grada i šahovska garnitura