Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Ljetna tvornica znanosti u Bjelovaru

Mali Bjelovarci na jedan će dan pomagati Osvetnicima i tražiti kamenje beskonačnosti

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
S djecom rade studenti, nastavnici i mladi znanstvenici

Tehnološki park Bjelovar i udruga Ljetna tvornica znanosti organiziraju znanstvene radionice za osnovnoškolce upravo pod nazivom Ljetna tvornica znanosti, a cilj je omogućiti djeci da dođu u kontakt sa znanosti na prikladan i zabavan način. Aktivnosti osmišljavaju studenti, nastavnici i mladi znanstvenici koji rade kao mentori na radionicama.

Aktivnosti Ljetni sportski kamp za djecu

Otvorenje Ljetne tvornice znanosti održalo se u hotelu Central. Uz predstavnike organizatora, otvorenju je prisustvovao i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak. Na radionice, koje će trajati tjedan dana, prijavljeno je 20-ak djece, a usporedno se održava više radionica s različitim temama. Na pojedinoj radionici sudjeluje petero djece, a s njima rade dva mentora, uglavnom studenti prirodnih znanosti. Kroz tjedan dana djeca rade mali znanstveni projekt, te se zadnji dan organizira prezentacija radova za roditelje i javnost. Šareni tanjur jedna je od tema, odnosno radionica koje će tijekom tjedna održavati mentorice Dražena Čermak i Danijela Borovina. Djeci će objasniti zašto ih roditelji tjeraju da jedu povrće koje nije fino, a brane slatkiše, zašto je hrana tako šarena i kako tijelo iz nje dobije energiju za igru i učenje.

Više će saznati i o tome kako postati mali istraživač i saznati kako izgleda i radi probavni sustav kroz mnoštvo igara i pokusa, a pružit će im se prilika da naprave pravo znanstveno istraživanje. Mađioničar bez čarobnog štapića još je jedna od djeci zanimljivih radionica, a namijenjena je onima koje su oduvijek veselili magični trikovi.

Posjet gradonačelniku Mladoj šahistici pomoć Grada i šahovska garnitura

– Otkrit ćemo djeci jednu tajnu. U svakom svom triku, mađioničar se zapravo koristi znanjima iz psihologije pa ćemo tako djecu željnu znanja o mađioničarstvu naučiti kako naš mozak dopušta mađioničaru da ga prevari – objasnile su mentorice Sanela Tomić i Tea Milinović. Kako osvojiti Troju, objasnit će mentorice Snježana Vuk i Kristina Škaler koje će pričati više o tome kako je Paris oteo lijepu Helenu, te kako ju je Menelaj vratio u svoje kraljevstvo. Bit će prilike da nauče više o grčkim bogovima, oružju koje se tada koristilo, kao i tehnici filcanja vune i oslikavanja keramike. Najveće zanimanje izazvala je radionica Avengers koja djeci pruža priliku da nakratko postanu junaci i pomognu slavnim Osvetnicima u borbi protiv zla.

U ovoj je priči Thanos sakrio kamenje beskonačnosti po jednoj školi, a polaznici će ga morati pronaći prije kraja ovog projekta te će im za to biti potrebno znanje matematike kako bi šifrirali i dešifrirali tajne poruke, dok će pomoću raznih grafova otkriti lokacije kamenja i možda spasiti svijet. – Osim potrebe za visokoobrazovanim kadrom, svaki pojedinac u današnjem društvu trebao bi razumjeti kako funkcionira znanost i biti informiran o primjeni znanosti u svakodnevnom životu – objasnila je Ivana Jurković Piščević, direktorica Tehnološkog parka Bjelovar.

Edukacije u čazmanskom vrtiću “Pčelica” Terapija igrom za bolji pristup djeci s teškoćama