Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Cres

Poljoprivredna zadruga Loznati gradi siranu

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
Otok Cres do sada je povukao značajna sredstva iz Programa ruralnog razvoja, u ukupnom iznosu potpore od 18,5 milijuna kuna za 13 projekta

Poljoprivredna zadruga Loznati s otoka Cresa započela je gradnju sirane, projekt je ukupno vrijedan više od 5,5 milijuna kuna, i dijelom se financira iz Programa ruralnog razvoja, a početak probnog rada sirane očekuje se za godinu dana.

Kako su izvijestili iz Grada Cresa, projekt izgradnja i opremanje objekta za preradu mlijeka se s oko dva milijuna kuna financira sredstvima iz Programa ruralnog razvoja, oko 2,5 milijuna kuna osigurat će se iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), a oko milijun kuna su sredstva ulagača.

Obnova škole u Cresu Energetska obnova Obnavlja se osnovna škola u Cresu

Kapacitet sirane bit će 500 litara mlijeka dnevno, a projekt predviđa i uređenje Centra za posjetitelje.

Radove na gradnji sirane otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a svečanosti su bili nazočni i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar turizma Gari Cappelli. 

Poljoprivredna zadruga Loznati bavi se uzgojem koza i ovaca, a izgradnju i opremanje objekta za preradu mlijeka financira iz  Mjere 4. Programa ruralnog razvoja, operacije 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima. 

Otok Cres do sada je povukao značajna sredstva iz Programa ruralnog razvoja, u ukupnom iznosu potpore od 18,5 milijuna kuna za 13 projekta unutar četiri mjere. Ulaganja se odnose na sustave kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode, kupnju poljoprivredne mehanizacije i opreme, ulaganja u pogone, turizam, ekološko i održivo gospodarstvo, vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje sanitarnih otpadnih voda, izgradnju javne gradske prometnice te dogradnju dječjeg vrtića. 

Branje maslina na Cresu Berba na Cresu Županija ima 23 jedinstvene sorte maslina