Prva Konferencija o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje Foodcooltour održana je u Osijeku, sjedištu Osječko-baranjske županije, ali i sjedištu poljoprivredne regije. Konferencija je održana u organizaciji HAPIH-a, Grada Osijeka i DD produkcije, a okupila je 40 stručnjaka te predstavnika institucija i industrija kako bi raspravili o tome koji su najvažniji izazovi prehrambenog sektora i ponudili rješenja.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naglasio je da su proizvodnja hrane i prehrambena sigurnost dio nacionalne sigurnosti, a hrana je strateški proizvod, dok je ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva David Vlajčić kazao da Hrvatska namjerava osnažiti domaću proizvodnju i konkurentnost poljoprivrednih proizvođača te povećati izdvajanja za domaće poljoprivrednike tako da sektorskim natječajima povećava samodostatnost.
– Time ćemo se baviti u sljedećim mjesecima. Mlade moramo animirati da se uključe u poljoprivredu, pokazati im da je država tu za njih, da ne budu robovi na svojim farmama i poljima, nego da vide da se isplati živjeti na selu i baviti se poljoprivredom – rekao je Jandroković.
Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja HAPIH-a, kazao je da su danas ključni izazovi sektora poljoprivrede i hrane proizvoditi više te povećavati samodostatnost, produktivnost i konkurentnost poljoprivredne proizvodnje.

– U isto vrijeme moramo proizvoditi na održiv način i čuvati naše resurse, naša tla. To su vrlo zahtjevni i delikatni zadaci – istaknuo je Karalić.
Zamjenik župana Josip Miletić izrazio je zadovoljstvo time što se konferencija održava u Osijeku, a vjeruje kako će postati tradicija da se upravo u žitnici Hrvatske raspravlja o sigurnosti hrane i održivoj proizvodnji.
– Na ukupno 212.000 hektara obrađenih površina u našoj županiji najviše proizvodimo žitarice, no one se uglavnom izvoze i zbog toga trebamo promijeniti trendove kako bismo poljoprivredne sirovine prerađivali u konkretne proizvode. Tako možemo dodatno ojačati proizvođače, stvoriti kvalitetniji i jači dohodak poljoprivrednih gospodarstava te osigurati sigurnost i stabilnost proizvodnje hrane – poručila je saborska zastupnica Nataša Tramišak.