Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Otvoren sustav navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac

"Poljoprivrednici će imati veće prinose i manje štete od suše"

Foto: Kristijan Toplak
To je još jedan korak na putu da se ova županija svrsta među lidere u navodnjavanju u RH

Otvoren je sustav navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac, treći u Virovitičko-podravskoj županiji. Njime će se iz Drave natapati 750 hektara površine. Uz ranije sustave Kapinci – Vaška I. faza i Đoltu ovo je još jedan korak na putu da se ova županija svrsta među lidere u navodnjavanju u Hrvatskoj.

GEO INFO CENTAR U Voćinu će se "putovati" kroz prošlost

Na ova se tri sustava, naime, trenutačno natapa 2300 hektara.

– Puno je još projekata pred nama: i Đolta II. faza, projektira se Lukač, a ideja nam je sustave navodnjavanja "prebaciti" i na istok županije, na općine Crnac, Zdenci, Čađavica, i vjerujem kako kroz idućih nekoliko godina cijela županija biti "pokrivena" sustavima navodnjavanja. To će činiti naše poljoprivrednike konkurentnima na tržištu, spriječiti katastrofalne štete od suša i povećati prinose po hektaru – poručio je župan Igor Andrović.

Sustavi navodnjavanja, dodao je, ujedno su i mamac za dolazak većih prerađivačkih tvrtki.

Izdašna EU sredstva

– Imamo ideju i sredstva za projektiranje sušionice povrća u Virovitici, jedine takve u Hrvatskoj, a u dogovoru smo i suradnji s Podravkom. Sredstva smo dobili za "Projekt Slavonija", a projektiranje uskoro počinje. Kada za godinu dana budemo imali građevinsku dozvolu, vjerujem da ćemo isto tako EU sredstvima naći i mogućnost financiranja sušionice – zaključio je Andrović.

ŽUPANIJA POMAŽE PODUZETNIŠTVU Za 38 poduzetnika ukupno 429.784 kune

– Velik je ovo iskorak za naše poljoprivrednike – započeo je pak Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

– Važno je istaknuti da koristimo izdašna europska sredstva za razvoj navodnjavanja. Obilujemo vodom, na ovome području posebice iz rijeke Drave, i trebamo se koordinirati kako bismo napravili više da poljoprivredna proizvodnja bude stabilnija i dohodovnija – istaknuo je.

Počinju novi radovi

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, naveo je kako je to ministarstvo, u sklopu Programa ruralnog razvoja, kroz 17 projekata ukupno dostavilo korisnicima, a to su županije, više od 700 milijuna kuna za realizaciju ovakvih projekata.

Vrata je otvorio Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju Od ruševine do 15 soba s četiri zvjezdice i najmodernijeg 5D kina

– Čestitke Virovitičko-podravskoj županiji i županu Androviću na realizaciji čak triju projekata, ukupno vrijedna 85 milijuna kuna, što je više od 10 posto ukupne alokacije za RH. Nastavit ćemo s ovim projektima i u budućem strateškom planu za razdoblje 2021. – 2027. Pripremamo u sklopu Ministarstva poljoprivrede da prihvatljivi troškovi i korisnici budu sami poljoprivrednici, da se mogu priključiti na ovaj sustav i da njihova oprema može biti prihvatljivi trošak – kazao je T. Majdak.

Trebali su u četvrtak početi i radovi na sustavu Kapinci – Vaška II., no zbog najavljenog lošijeg vremena službeno otvaranje je prolongirano. Tim će se projektom, pak, natapati dodatnih 568 hektara.