Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Vrata je otvorio Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju

Od ruševine do 15 soba s četiri zvjezdice i najmodernijeg 5D kina

Foto: Kristijan Toplak
Obnova je stajala gotovo 42 milijuna kuna, koje su osigurali EU i VPŽ

Slavonija i Virovitičko-podravska županija dobile su još jednu prvorazrednu turističko-smještajnu destinaciju. Vrata je otvorio Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju.

POZITIVNI TRENDOVI U OBŽ Županija europskim projektima osigurala 800 milijuna kuna

Do prije nekoliko godina suhopoljski dvorac bio je ruševina, no obnovljen je europskim i sredstvima Virovitičko-podravske županije te službeno otvoren.

Nova radna mjesta

Obnova je stajala gotovo 42 milijuna kuna. Uslijedila je i rekonstrukcija perivoja, za dodatnih 4,9 milijuna kuna. Stvoren je tako Centar za posjetitelje – Dvorac Janković Suhopolje s 15 soba, 5D kinom kakvog nema od Osijeka do Zagreba, a zaposleno je i sedam osoba. Dvorac je to koji nudi spoj povijesne i kulturne baštine s najmodernijom tehnologijom.

Tu je interaktivni prikaz povijesti obitelji Janković, ali i pregled turističkih, kulturnih sadržaja Virovitičko-podravske županije, kao i prikaz Plemićke rute, koja na jednom mjestu okuplja i nudi sve najbolje iz Virovitičko-podravske županije. Centar za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju danas je jedan od četiri projekta na području Virovitičko-podravske županije kroz koje se starim dvorcima i kurijama putem EU fondova udahnuo novi život.

UGOVORE O STIPENDIJAMA POTPISAO 41 UČENIK U pandemijskoj godini otvorena 173 obrta

Tu je Kurija Janković u Kapela Dvoru, koja je heritage hotel s četiri zvjezdice, ljetnikovac grofa Draškovića u Noskovačkoj Dubravi, koji je postao Dravska priča. Dvorac Pejačević u Virovitici prošle je godine za svoj muzejski postav "Drveno doba" dobio nagradu za najbolji muzejski postav. Sad se tom uglednom društvu priključio i obnovljeni Dvorac Janković u Suhopolju.

– Samom obnovom dvoraca i kurija stvorili smo jednu plemićku rutu, koja je već sada zanimljiva svim posjetiteljima, turistima na području naše županije, od Noskovaca, Virovitice, Kapele Dvora. To su sve projekti koji su financirani sredstvima Europske unije i tako smo pokazali koliko se kao županija, kao gradovi i općine brinemo o našoj kulturnoj i prirodnoj baštini, ali s vizijom da ti projekti doprinesu razvoju turizma, novom zapošljavanju i, naravno, rastu gospodarstva – naglasio je župan Andrović.

Kafić, suvenirnica...

Putnicima namjernicima suhopoljske sobe s četiri zvjezdice na raspolaganju su svakog dana od 0 do 24 sata. Istodobno, caffe bar s terasom u dvorištu dvorca isuvenirnica rade od ponedjeljka do subote od 7 do 23, a nedjeljom i praznicima od 8 do 23 sata. Na raspolaganju je i konferencijska dvorana, a postoji i mogućnost najma brdskih i električnih bicikala.

Uz "Svjetski centar Pušipela" uskoro nova atrakcija Počela gradnja vidikovca s kojeg će se vidjeti četiri države

Projekcije u 5D kinu prikazuju se po dogovoru. Projekt je provela Virovitičko-podravska županija u suradnji s partnerima: Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije, Gradskim muzejom Virovitica, Razvojnom agencijom VIDRA i Općinom Suhopolje.