Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Županija s pet banaka potpisala ugovor o subvenciji kamate na kredite

Poljoprivrednicima beskamatni krediti za proljetnu i jesensku sjetvu

Foto: Kristijan Toplak
Županija subvencionira kamatu do 4 postotna poena kreditnih linija, na kredite od 20.000 do 500.000 kn

Ako se bavite poljoprivredom u Virovitičko-podravskoj županiji i treba vam kredit za proljetnu ili jesensku sjetvu, tada će vam kamatna stopa, zahvaljujući ugovoru Županije i pet poslovnih banaka, iznositi nula posto. Župan Igor Andrović potpisao je proteklog tjedna ugovor s predstavnicima pet poslovnih banaka – Zagrebačkom bankom, Erste&Steiermärkische bankom d.d., Slatinskom bankom d.d., OTP bankom d.d. i Raiffeisen bankom d.d. o subvenciji kamate na kreditiranje proljetne i jesenske sjetve poljoprivrednicima na području Virovitičko-podravske županije u 2021.

Jedinstveni projekt “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva” Krediti s 0,09 posto kamata za kupnju stana ili kuće samo u Osječko-baranjskoj županiji

Od jedne do pet banaka

Korisnici kredita mogu biti fizičke osobe – obiteljska poljoprivredna gospodarstva u sustavu PDV-a te pravne osobe i obrti, dakle svi oni upisani u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, odnosno Upisnik poljoprivrednika sa sjedištem, prebivalištem na području Županije, te koje imaju registriranu poljoprivrednu proizvodnju na području Virovitičko-podravske županije...

Sredstva moraju biti namijenjena nabavi repromaterijala: sjemena, presadnica (za povrtlarske kulture), zaštitnih sredstava i gnojiva za poljoprivredne kulture u proljetnoj i jesenskoj sjetvi i za povrtlarske kulture ili vlastitoj proizvodnji.

– S pet poslovnih banaka potpisali smo ugovore o subvenciji kamata kredita poljoprivrednika za proljetnu ili jesensku sjetvu. Županija će subvencionirati kamatu do 4 postotna poena kreditnih linija na iznose kredita od 20.000 do 500.000 kuna. Kamata će krajnjem korisniku iznositi nula posto i sve će snositi Virovitičko-podravska županija. Time će našim poljoprivrednicima i onima koji žive od poljoprivrede proizvodnja biti jeftinija. Kada smo počinjali s ovim subvencijama prije nekoliko godina, imali smo ugovor samo s jednom bankom, a danas ih je pet. Tada smo, osluškujući potrebe naših poljoprivrednika, subvencionirali te kratkoročne kredite. U početku smo subvencionirali kamatu od dva postotna poena, a od prošle godine našim je poljoprivrednicima podmirujemo u potpunosti. Uskoro ćemo raspisati javni poziv, a rok za podnošenje prijava bit će do 31. listopada ove godine – kazao je župan Igor Andrović.

JAVNI POZIV PODUZETNICIMA KOJI SU OSTVARILI PRAVO NA HAMAG BICRO COVID-19 ZAJAM Uz pomoć Županije, kamata nula posto

Na stranicama Županije

Fiksna kamatna stopa može iznositi maksimalno do 4 postotna poena godišnje, za cijelo vrijeme otplate kredita (banke Ugovorom mogu odrediti i nižu kamatnu stopu nap.a.), a Virovitičko-podravska županija će kamatu na kredite po ovoj mjeri subvencionirati u cijelosti, tako da će kamata za krajnjeg korisnika iznosi nula posto.

Javni poziv za ovu mjeru o subvenciji kamate na kreditiranje proljetne i jesenske sjetve poljoprivrednicima na području Virovitičko-podravske županije u 2021. godini bit će objavljen na stranici Virovitičko-podravske županije.