Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
U Solinu neće biti djece koja su ostala bez mjesta u vrtićima

Počela gradnja velikog vrtićkog centra Priko vode

Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci
1/3
Foto: Grad Solin
Djeca iz vrtića Jadro položila su i vremensku kapsulu s porukama budućim naraštajima grada Solina

Solin, kao najmlađi grad u Republici Hrvatskoj, ima potrebu za većim brojem vrtića, kao i proširenjem školskih kapaciteta jer ovaj grad na Jadru nije slučajno već godinama simbol ugodnog življenja i idealan za odgoj djece pa su se stoga ondje su skrasile brojne mlade obitelji iz Splita i okolice.

Izložba je otvorena do 30. lipnja 2019. godine Solin Otvorena izložba Lica s Rižinica

Pet odgojnih skupina

Gradska vlast stoga užurbano radi na gradnji novih vrtića i škola, kao i na proširenju starih jer se sa zadovoljstvom mogu pohvaliti da spadaju među rijetke sredine u državi koje nemaju problem depopulacije, već je djece sve više. Na solinskom predjelu Priko vode tako je položen kamen temeljac i svečano obilježen početak gradnje velikog vrtićkog centra i pet učionica razredne nastave.

Kamen temeljac položili su pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak, gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban. Djeca, polaznici Dječjeg vrtića Jadro položila su vremensku kapsulu s porukama budućim naraštajima grada Solina.

Foto: Grad Solin

– Ovaj objekt od iznimne je važnosti za Grad Solin i to ne samo zbog njegove financijske vrijednosti već i zbog toga što potvrđuje našu želju i usmjerenost ulaganja u djecu i mlade. U objektu će biti smješteno pet odgojnih skupina, i to tri vrtićke i dvije skupine jaslica, a po potrebi otvorila bi se i jedna skupina za djecu s posebnim potrebama. Unutar ovog objekta bit će smješteno pet učionica za potrebe razredne nastave OŠ Kraljice Jelene – kazao je gradonačelnik Ninčević te zaključio kako će se gradnjom ovog vrtićkog objekta te onim planiranim u Rupotini ispuniti potrebe za upisom djece u vrtićke programe na solinskom području.

Već treću godinu gradski proračun potiče razvoj poduzetništva i poljoprivrede Solin izdvojio 700.000 bespovratnih kuna za novoosnovane tvrtke i OPG-ove

Investiciju sufinanciraju Grad Solin s 12 milijuna kuna i Splitsko dalmatinska županija s 10 milijuna kuna te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sa 750.000 kuna.

Naime, Grad Solin prošle je godine s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potpisao Ugovor o sufinanciranju projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2018. Odlukom o raspodjeli sredstava namijenjenih sufinanciranju projekata Ministarstva Solinu je odobren iznos od 750.000 kuna bespovratnih sredstava za gradnju i opremanje vrtićkog centra Priko vode. Župan Blaženko Boban prilikom otvaranja radova osvrnuo se i na nedavno otvorene radove na projektu „Jadro - izvor života“ te je rekao da su ovakvi projekti izvor života suvremenog Solina.

– Završetkom ovih radova stvara se jedan zatvoreni kompleks za potrebe mladih generacija. U blizini budućeg objekta je osnovna škola, sportska dvorana, rekreacijski centar – rekao je župan Boban dodajući da grad Solin prepoznaje ono što je najvitalnije za cijelu Hrvatsku, a to su mladi naraštaji.

– Splitsko-dalmatinska županija uvijek će podržavati ovakve projekte – naglasio je Boban.

Poboljšanje uvjeta

Pomoćnik ministrice Ivica Bošnjak kazao je da Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku trenutačno ima u gradnji 500 vrtićkih objekata diljem RH po europskim standardima, što uvelike pridonosi većoj dostupnosti vrtića, a to ima i svoju razvojnu demografsku dimenziju.

– Gradnjom vrtića podižemo i stopu uključenosti žena na tržištu rada te njihovu bolju integraciju što je također značajan doprinos – rekao je Ivica Bošnjak čestitajući na otvaranju radova vrtićkog centra.

Foto: Grad Solin

U prizemlju budućeg objekta Vrtićkog centra Priko vode bit će smješteni glavni sadržaji vrtića s unutarnjim dvorištem, dječjim igralištem, dok se na katovima nalaze učionice za potrebe razredne nastave s pratećim sadržajima. Ukupna površina objekta je 1723,17 metara kvadratnih. Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci, što znači da bi ovaj vrtićki centar do početka predškolske godine 2020./21. trebao biti u funkciji.

Gradnja će pridonijeti poboljšanju materijalnih uvjeta kao i podizanju kvalitete pedagoškog standarda te ravnomjernijoj dostupnosti programa ranog i predškolskog odgoja.

Pri kraju obnova dječjeg vrtića Novo igralište, krov, prozori na Zeki