Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Već treću godinu gradski proračun potiče razvoj poduzetništva i poljoprivrede

Solin izdvojio 700.000 bespovratnih kuna za novoosnovane tvrtke i OPG-ove

1/2
Foto: Grad Solin
U Gradu već sad razmišljaju da u rebalansu proračuna povećaju iznos za poticanje kako u poduzetništvu tako i u poljoprivredi

– Nije lako započeti poduzetnički put, a svaka novootvorena tvrtka donosi Solinjanima priliku za nova zaposlenja, nove izazove. Grad Solin već treću godinu zaredom pomaže poduzetnički razvoj i sa zadovoljstvom sam potpisao potpore desetorici poduzetnika koji su svoje tvrtke osnovali 2019. Gotovo svi su ostvarili pravo na maksimalnih 10.000 kn potpore. Također smo potpisali i ugovore s desetoricom vlasnika OPG-ova koji su ostvarili od 5000 do 20.000 kn potpore – izjavio je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević nakon potpisivanja ugovora s poduzetnicima i poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na potporu iz Programa poticanja razvoja poduzetništva i Programa razvoja poljoprivrede na području grada Solina za 2019.

U svibnju će se održati izbori za Dječje gradsko vijeće Solina “Mali vijećnici pokrenuli su niz akcija, nadamo se da će i novi tako nastaviti”

Unatoč požaru idu dalje

Programi obuhvaćaju mjere kojima je dio proračunskih sredstava Grada namjenski i bespovratno usmjeren u novoosnovane tvrtke i OPG-ove koji rade na solinskom području.

– Grad Solin je s potporama za razvoj poduzetništva krenuo još 2017. kada je potporu dobilo 65 poduzetnika, s potporama smo nastavili 2018. i obuhvatili 61 poduzetnika, a od 2019. uveli smo i potpore iz Programa razvoja poljoprivrede. Cjelokupni iznos sredstava za poticanje u ovoj godini iznosi 700.000 kuna – zaključio je Ninčević dodavši kako ga veseli što je najveći broj prijavljenih OPG-ova za potpore s područja Kučina i Mravinaca koje je poharao veliki požar u 2017., ali nisu odustali već počinju iznova.

Ugovore je potpisalo deset poduzetnika novoosnovanih tvrtki koji su tek započeli s radom i deset poljoprivrednika, vlasnika OPG-ova u maksimalnoj vrijednosti do 10.000 kuna.

Peti Međunarodni kongres povijesnih gradova održat će se u ožujku u Solinu Solin će biti domaćin Beču, Pragu, Korčuli, Dubrovniku, Zagrebu, Alba Iuliji...

Pravo na potporu grada Solina tako su dobila društva i obrti registrirani nakon 1. siječnja 2018., a u 2019. prvi puta započinju s poslovanjem kao i OPG-ovi, obrti i zadruge sa sjedištem u gradu Solinu, korisnici sredstava potpore za poljoprivredu. Potpora za poljoprivredu dodjeljuje se u 6 mjera i to sufinanciranje nabave sadnog materijala, subvencija za edukaciju i stručno osposobljavanje, sufinanciranje nabave novih košnica i pčelarske opreme, nabave poljoprivredne mehanizacije, sudjelovanje na sajmovima i marketing proizvoda, sufinanciranje usluga pripreme i kandidiranje projekata koji se financiraju iz nacionalnih i međunarodnih fondova.

Ugovor sa Solinom potpisao je i mladi poduzetnik Stipan Milardović, dipl.ing. elektrotehnike i vlasnik firme Proditus, koja je dobila poticaj od 10.000 kuna. Milardović se bavi inženjerstvom u građevini specijaliziranim za elektrotehniku. Dobivena sredstva utrošit će na informatičku opremu.

Projekt unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoj S 13 milijuna kuna od EU produljili rad vrtića, zaposlili odgajatelje, rehabilitatore

Novac za edukaciju

Zadovoljna je i Ana Marušić iz OPG-a Marušić koji se bavi stočarstvom, uzgojem koza i ovaca te proizvodnjom mliječnih proizvoda. Potpisala je ugovor u vrijednosti 10.000 kuna, a novac će utrošiti na edukaciju, marketing i kupnju mehanizacije.

– Broj prijavljenih iz godine u godinu sve je veći, Grad je za 2019. povećao sredstva iz proračuna za financiranje ovih programa, a već sada razmišljamo da u rebalansu povećamo iznos za poticanje kako u poduzetništvu tako i poljoprivredi – rekao je sa zadovoljstvom gradonačelnik Ninčević.

Poduzetnička sinergija grada Solina Ninčević zahvalio ljudima koji zapošljavaju, uplaćuju poreze i doprinose razvoju Solina