Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
U svibnju će se održati izbori za Dječje gradsko vijeće Solina

“Mali vijećnici pokrenuli su niz akcija, nadamo se da će i novi tako nastaviti”

1/3
Foto: Grad Solin
Dječje gradsko vijeće Solina osnovano je 15. svibnja 2015., a njime se potiče partnerski odnos djece i lokalnih tijela uprave

Dječje gradsko vijeće Solina u svibnju očekuje raspisivanje izbora za novi, treći saziv koji će brojiti 25 članova, a ne kao do sada 21 član. Naime, članove Vijeća predlažu osnovne škole s područja Grada Solina, u pravilu iz redova Vijeća učenika, a u međuvremenu se u Solinu otvorila još jedna osnovna škola, Kralja Zvonimira.

Solin Gradsko vijeće Solina o financijskim rezultatima Proračun od 4 milijuna kn minusa došao do plusa od 2,6 milijuna kn

Potiču odrasle

– Mali vijećnici u četiri godine svog zasjedanja bili su jako aktivni. Pokrenuli su niz humanitarnih akcija pod sloganom “I malo bolje je bolje”. Iskreno se nadamo da će novi članovi nastaviti rad jednakim intenzitetom kao i njihovi prethodnici, a imat će, kao i do sad, snažnu potporu gradonačelnika Dalibora Ninčevića. Dječje gradsko vijeće je uključeno i u niz projekata EU, od  projekta Connecting Separated do projekta Razmišljam EKOlogično – otkriva nam Radojka Bućan, voditeljica i koordinatorica DGV-a i projekta Grad Solin prijatelj djece.

Naime, Solin je još od 2015. dobio prestižni naziv Grad prijatelj djece. Akcija predstavlja implementaciju Konvencije UN-a o pravima djeteta na lokalnoj razini. Cilj je motivirati tijela lokalne uprave i sve koji rade s djecom da potpunije i brže ostvaruju prava i potrebe djece. Potiče se međusektorska suradnja u lokalnim zajednicama u korist djece. Važno mjesto ima aktivno sudjelovanje djece u lokalnoj zajednici, kao i uvažavanje njihovih mišljenja i prijedloga. Upravo zbog toga Grad Solin i Gradsko vijeće grada Solina donose 2015. odluku o osnivanju Dječjeg gradskog vijeća.

Peti Međunarodni kongres povijesnih gradova održat će se u ožujku u Solinu Solin će biti domaćin Beču, Pragu, Korčuli, Dubrovniku, Zagrebu, Alba Iuliji...

– Tako je Dječje gradsko vijeće Solina osnovano 15. svibnja 2015. godine, a time se potiče i razvija suradnički i partnerski odnos djece i lokalnih tijela uprave i samouprave. Mali vijećnici imaju mogućnost participirati s odraslima u onim pitanjima i odlukama koja su djeci važna, kao što su slobodno vrijeme, kvaliteta obrazovanja i školski život, prostor za igru i rekreaciju, siguran i zdrav grad i drugo. Osim što djeca-vijećnici izražavaju svoja mišljenja, stavove, potiču odrasle na međusobno uvažavanje i partnerstvo, oni stječu vještine u samostalnom osmišljavanju i pokretanju akcija za ostalu djecu, posebice za socijalno isključene skupine djece, potičući odrasle da prepoznaju njihove potrebe te pronalaze adekvatna rješenja za probleme i potrebe djece – doznajemo od Radojke Bućan.

Hvalevrijedna je humanitarna akcija za prijatelje, djecu s poteškoćama u razvoju iz Udruge Moje dijete Solin, te za kolege i štićenike iz Dječjeg doma Maestral koji žive na području grada i za školske kolege slabijeg imovinskog stanja. U vrijeme blagdana mali vijećnici posjećuju štićenike samostana sv. Rafael, a možda najveća humanitarna akcija jest prošlogodišnja koja je bila namijenjena djeci i to za njihov ljepši i veseliji boravak u pedijatrijskoj ordinaciji solinskog Doma zdravlja.

Projekt unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoj S 13 milijuna kuna od EU produljili rad vrtića, zaposlili odgajatelje, rehabilitatore

Pedijatrijska ordinacija

Riječ je o akciji prikupljanja slikovnica i plastičnih igračka. Dobro očuvane slikovnice i igračke u solinskoj pedijatrijskoj ordinaciji sada su ponovno oživjele u rukama mališana, a i sam boravak u čekaonici ordinacije sada je zanimljiviji! Solinski mali vijećnici nagrađeni su i za radionicu i projekt “Mobitel ostavi, djetinjstvo ne izostavi” u kojoj su dali naglasak na stare zaboravljene igre, nagrađen im je i projekt Sigurnost na internetu, a već četvrtu godinu zaredom provode biciklijadu ulicama svoga grada za kraj školske godine pod nazivom „Šušur na dva kola“. Svojim radom i volonterstvom uključeni su u solinski Centar za djecu, mlade i obitelj.

Njihov rad prepoznala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja ih je 2016. pozvala da je posjete na Pantovčaku što je mladim Solinjanima ostalo u sjećanju.

Drugi saziv Dječjeg vijeća koji će u svibnju zaključiti svoj dvogodišnji mandat sredinom travnja posjetio je Hrvatski sabor gdje su se upoznali sa saborskim zastupnicima.

Poduzetnička sinergija grada Solina Ninčević zahvalio ljudima koji zapošljavaju, uplaćuju poreze i doprinose razvoju Solina Solin Dobre vijesti Solin neće podići visinu paušalnog poreza za privatne iznajmljivače