Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Razvojni centar

Pomoć mladim inovatorima poduzetnicima u ostvarivanju poslovnog plana

Poduzetnički inkubator Karlovac
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Zlatko Kuzman, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Karlovačke županije kazao je kako je Razvojni centar mjesto gdje daju šansu mladim inovatorima poduzetnicima koji koriste modernu tehnologiju u radu

- Pomoć karlovačke Gospodarske komore i ovog Razvojnog centra nam toliko znači da bez njih uopće ne bismo otvorili svoju tvrtku koja posluje, eto svega par dana. Kolega Izidor Lesić i ja razvijamo elektronički uređaj za glazbenu industriju i vjerujem da ćemo ga za pola godine pripremiti za tržište - kazao nam je Matija Alanović mag.elektrotehnike koji je još u osnovnoj školi počeo osvajati nagrade za svoje inovacije na polju elektronike.

Nakon fakulteta je odlučio osnovati tvrtku, a kao mladi inovativni poduzetnik dobio je i novčani poticaj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, pa su kolege ideju odlučili realizirati u stimulativnom okruženju.

- Ovdje imamo svoju prostor, besplatan Internet, telefonsku vezu, prvu godinu besplatne režije, imamo čajnu kuhinju, sve besplatno tako da se možemo posvetiti poslu bez brige o tome hoćemo li imati za režije - priča nam Matija.

Zlatko Kuzman, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Karlovačke županije kazao je kako je Razvojni centar mjesto gdje daju šansu mladim inovatorima poduzetnicima koji koriste modernu tehnologiju u radu. Pomažu im u ostvarivanju poslovnog plana, a tek u drugoj godini plaćaju najam 30 kuna po kvadratu, a u trećoj 60 kuna po kvadratu. U Razvojnom centru sada imaju mjesta za osam poduzetnika, a kroz još dvije faze planiraju ponuditi smještaj za čak 40 novih poduzetnika.

- Naš Centar za inovacije u savjetovanju 'Tvornica ideja' u mjesec i pola, koliko radimo u Razvojnom centru, kandidirao je čak 25 projekata od kojih je njih 15 vrijedno više milijuna. Radimo poslovne planove, aplikacije za fondove EU, upravljamo projektima, a naši su klijenti OPG-i, poduzetnici, općine, gradovi, ustanove, udruge. Ne čekamo da nam klijenti dođu, već idemo s idejama k njima i nudimo rješenja za poboljšanje poslovanja. Kako smo inače počeli raditi u Vojniću, tamo ćemo uskoro imati svoj drugi prostor, a ovaj u Karlovcu od velikog nam je značaja - kazala je Viktorija Kunštek, direktorica 'Tvornica ideja' koja radi s Borisom Stanićem, specijalistom za financije.