Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Gradu Belišću odobren novi projekt EU

Popularni spomen-vlak "Ćiro" zasjat će u novom ruhu

Foto: Grad Belišće
Projektom je obuhvaćena kompletna restauracija popularnog "Ćire", koji obuhvaća lokomotivu i pet vagona, te njegovo postavljanje na prostoru uzduž Željezničke ulice u neposrednoj blizini Zelenih kuća

Gradu Belišću odobren je još jedan važan projekt EU - restauracija spomen-vlaka "Ćiro" te izrada projektne dokumentacije za gradnju pristaništa za riječna plovila u Belišću na rijeci Dravi. Partneri na projektu su grad Barcs iz Mađarske kao vodeći partner i Lučka uprava Osijek. Sveukupna vrijednost projekta iznosi 1,603.240 eura.

Svečano obilježen Dan državnosti RH i Dan hrvatskih branitelja grada Belišća Svijeće i vijenci za one čija je žrtva omogućila stvaranje neovisne Hrvatske

- Za Grad Belišće posebno je važno što je ovim projektom obuhvaćena kompletna restauracija spomen-vlaka stare Slavonsko-podravske željeznice iz Gutmannova vremena, popularnog "Ćire", koji obuhvaća lokomotivu i pet vagona, te njegovo postavljanje na prostoru uzduž Željezničke ulice u neposrednoj blizini željezničarskih, odnosno Zelenih kuća, s gradnjom nadstrešnice.

- To će zasigurno biti jedna nova kulturno-turistička atrakcija u gradu. Vrijednost ovog dijela projekta je 447.084 eura - kažu u belišćanskoj Gradskoj upravi.

Inače, spomen-vlak sastavni je dio muzejske zbirke u Belišću koji je obnovljen i predstavljen javnosti otvaranjem muzeja 1975. Jedinstveni spomenik podsjećanje je na nekadašnju uskotračnu Slavonsko-podravsku željeznicu koja je niz godina pulsirala životom Slavonije i Podravine, a ukinuta je 1970. godine.

U Belišću su u tijeku radovi na iznimno vrijednim projektima "Niču" prva POS-ova zgrada, tribina stadiona i hostel

Dodatna vrijednost ovog projekta za Grad Belišće nalazi se i u činjenici da je partneru Grada Lučkoj upravi Osijek odobreno 155.866 eura za izradu projektne dokumentacije za gradnju pristaništa riječnih plovila u Belišću na obali rijeke Drave te izradu studije u svrhu razvoja prekograničnog riječnog turizma i turističkih putovanja rijekom Dravom.

- Važno je istaknuti da je ovaj projekt ocijenjen najboljim projektom u ovom natječaju Prekogranične suradnje Hrvatska - Mađarska u programu turističkih atrakcija - zaključuju u Gradu Belišću.