Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Svečano obilježen Dan državnosti RH i Dan hrvatskih branitelja grada Belišća

Svijeće i vijenci za one čija je žrtva omogućila stvaranje neovisne Hrvatske

1/2
Foto: Grad Belišće
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pijetet i poštovanje prema stradalima u Domovinskom ratu iskazali su čelnici Grada Belišća, policijske postaje Belišće, predstavnici braniteljskih udruga, građani...

Svečano je u Belišću obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan hrvatskih branitelja grada Belišća, prigodnim programom. Položeni su vijenci kod Spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske na lijevoj obali Drave i spomen-križa svim poginulim žrtvama Domovinskog rata grada Belišća na gradskom groblju.

U Belišću su u tijeku radovi na iznimno vrijednim projektima "Niču" prva POS-ova zgrada, tribina stadiona i hostel

Misa za sve poginule

Predstavnici Grada Belišća, predvođeni gradonačelnikom Dinkom Burićem, njegovim zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem te predstavnicima belišćanskog Gradskog vijeća na čelu s predsjednikom Darijem Fletkom i potpredsjednikom Milanom Zamaklarom, položili su vijenac i zapalili svijeće za sve koji su se žrtvovali za neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku.
Pijetet i poštovanje iskazali su i predstavnici Grada Valpova, gradonačelnik Matko Šutalo sa suradnicima, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Valpovštine, belišćanskih braniteljskih udruga UHDDR-a i Hvidre, policijske postaje Belišće koje je predvodio načelnik Vlado Krznarić i Udruge umirovljenika policije Belišće.

Svečanom i dostojanstvenom obilježavanju pridružili su se i gradski vijećnici, predstavnici gradskih tvrtki i ustanova, povjerenici za prigradska naselja grada Belišća te ostali građani.

Himnu Republike Hrvatske i domoljubnu skladbu "Moja domovina" izvela je Valentina Pavlović, a službu riječi predvodio je fra Dario Mican iz župe sv. Josipa Radnika u Belišću.

Prigodnim programom i molitvom koju je predvodio fra Dario Mican, uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća, obilježen je i Dan hrvatskih branitelja grada Belišća kod spomen-križa svim poginulim žrtvama Domovinskog rata grada Belišća na gradskom groblju.
Na taj je način odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata.

Projekti u Gatu Biciklističkom stazom uskoro i do Kitišanaca

Uslijedila je sveta misa u župnoj crkvi svetog Josipa Radnika koju je predvodio fra Tomislav Vrsaljko.

Počast i na groblju u Valpovu

Prije svečanosti u Belišću, na gradskom groblju u Valpovu također je upriličena svečanost odavanja počasti u povodu ove obljetnice, a na kojoj su zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić i predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Dario Fletko položili vijenac i upalili svijeće kod križa podignutog u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu.

- Dan državnosti Republike Hrvatske obilježava se u spomen na 30. svibnja 1990. godine, kada je konstituiran prvi demokratski izabran Sabor i na njegovu povijesnu ulogu u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća. Bio je to početak puta prema osamostaljenju i stjecanju neovisnosti Hrvatske. Tomu vremenu, a prije svega hrvatskim braniteljima čija je žrtva omogućila stvaranje neovisne, demokratske i europske Hrvatske dugujemo neizmjernu i vječnu zahvalnost - poručuju iz Grada Belišća.