Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Poduzetnički inkubator za razvoj Grubišnog Polja i start-up tvrtki

Posao kroz novi projekt: Pokrenut ću liniju kozmetike za kućne ljubimce

Predstavljen poduzetnički inkubator u Grubišnom Polju
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Inkubator će biti unutar postojeće poduzetničke zone, a prostirat će se na 1082 metra kvadratna – kaže gradonačelnik Mađeruh

Daruvarčanin Damir Lujanac jedan je od gospodarstvenika koji s nestrpljenjem očekuju dugonajavljivan EU projekt „Proizvodno poduzetnički inkubator Grubišno Polje“.

Obnova Doma zdravlja u Grubišnom polju Od temelja do krova Grubišnopoljcima se uređuje Dom zdravlja

Naime, Ministarstvo gospodarstva odobrilo je projekt investitora Grubišno Polje, koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a Lujanac je jedan od prvih zainteresiranih za pokretanje svojeg posla upravo u inkubatoru. – Ovo je izvrstan projekt koji godinama čekam da se ostvari. U gradu Grubišno Polje vidi se dinamika i želja za privlačenjem poduzetnika. Projekt je meni primamljiv jer ne zahtijeva od poduzetnika infrastrukturu i doslovno dobijete podlogu da s dobrim projektom uspijete. Osobno ću svoje poduzeće osnivati na posebnoj liniji kozmetike za kućne ljubimce – objašnjava Lujanec.

Tri ključna cilja

Trenutačno osnovanu tvrtku nema, ali s izgradnjom inkubatora u Grubišnom Polju vjeruje kako će s poslom moći početi gotovo odmah. Upravo završetak projekta gradonačelnik Zlatko Mađeruh najavljuje za dvije godine kada bi Damir, ali i ostali zainteresirani poduzetnici trebali doći na svoje. Svrha projekta je, naglašava Mađeruh, pridonijeti razvoju pozitivnog poduzetničkog okruženja razvijajući infrastrukturu i usluge namijenjene poduzetnicima početnicima, ali i postojećim, te obrtnicima i poljoprivrednicima. Inkubator svojim uslugama omogućuje razvoj start-up poduzetništva koje povezuje širok spektar gospodarskih djelatnosti poput proizvodnih, prerađivačkih, obrtničkih i poljoprivrednih. Definirana su tri ključna cilja, a to je poboljšanje dostupnosti i kvalitete osnovne poduzetničke poslovne infrastrukture, kreiranje potrebnog broja kvalitetnih proizvoda i usluga koji bi trebali pridonijeti tržišnom pozicioniranju. Osim toga, trebalo bi ojačati konkuretnost postojećih poduzetnika te povećati broj novoosnovanih MSP-ova i u konačnici broj zaposlenih.

– Inkubator će biti smješten unutar postojeće poduzetničke zone, a prostirat će se na 1082 metra kvadratna. Tamo će biti smješteno 13 prostorija, od čega osam poslovnih prostora proizvodnih djelatnosti za poduzetnike početnike, konferencijska dvorana, uredi i laboratorij – ističe Mađeruh. Inkubator je, tvrdi, samo jedan od mnogih poteza kojim Grubišno Polje želi poboljšati gospodarsku sliku grada. Predviđa se da će u tri godine nakon završetka projekta popunjenost inkubatora biti oko 80 posto.

Podrška državnog tajnika

Izvršenjem ovog projekta povećat će se broj malih i srednjih poduzeća u najpoželjnijim, proizvodno-prerađivačkim djelatnostima. – Dio usluga inkubatora moći će upotrebljavati i postojeći poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici koje će izravno pridonijeti smanjenju broja gašenja poduzeća. Tako će učinak projekta utjecati na broj zaposlenih pozitivno te biti dugoročno održiv – detaljno je objasnio Mađeruh. Na predstavljanju projekta bio je i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac, koji je istaknuo da je Grubišno Polje bilo jedno od 48 prijavljenih inkubatora.

kune Kultura, humanitarni rad... Za rad grubišnopoljskih udruga 200.000 kn