Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Kandidatura grada Slatine za vrijednu titulu

Posjet komisije u sklopu akcije “Grad Slatina - prijatelj djece”, njihova ocjena stiže u srpnju

Foto: Mihaela Feldi
Status grada ili općine – prijatelja djece donosi i ugled zajednici koja skrbi o potrebama svojih najmlađih i uvažava mišljenje djece

Hoće li se Grad Slatina izboriti za prestižnu titulu "grad prijatelj djece" bit će poznato uskoro. Korak bliže učinjen je posjetom komisije u sklopu te akcije, a koja je obišla gradske institucije i udruge. Iz prve su ruke doznali što slatinska lokalna zajednica čini na području zaštite djece. Razgovarali su s odgovornim osobama, voditeljima aktivnosti, ali i samom djecom i tako je skenirano postojeće stanje.

Brojni planovi Grad osigurao prostor za rad udruge Vretenac

Titula i obvezuje

Tim voditeljice komisije Snježane Krpes bio je zadužen za područje socijalne skrbi, rada Centra za socijalnu skrb, obiteljskog centra, socijalnih programa, suradnje MUP-a i ostalih sustava, međusektorske suradnje, prevencije nasilnog ponašanja djece i ovisnosti, te udruga koje djeluju u tom području. Prim. mr. sc. dr. Marija Hegeduš Jungvirth, pedijatar, bila je zadužena za područja zdravlja djece, zdravstvene zaštite djece u vrtićima i školama, inkluziju djece s teškoćama u razvoju, podršku roditeljima, udruge iz zdravstva i humanitarnog djelovanja, zdravstveno-preventivne programe, zdravu prehranu i dio udruga za područje socijalne skrbi.

Treći tim Jasenke Borovčak obišao je ustanove iz područja odgoja i obrazovanja, dječje participacije, kulture, sporta, igrališta i udruga koje ostvaruju aktivnosti iz tih područja.

Energetska obnova Novo ruho Pučkog učilišta i gradske knjižnice

Konačan će odgovor komisije na kandidaturu za naslov "Grad Slatina - prijatelj djece" stići u srpnju.

Dobivanjem pozitivne ocjene za svoju kandidaturu, Slatina bi postala dio tima "Gradovi i općine – prijatelji djece", odnosno jedan od gradova koji se u svojoj sredini sustavno brine o zaštiti djece, njihovim pravima i potrebama. Imati status grada ili općine – prijatelja djece donosi i svojevrstan ugled zajednici i glas da skrbi o potrebama svojih najmlađih sugrađana i uvažava mišljenje djece.

No, taj naziv i obvezuje lokalne zajednice da i dalje povećavaju standarde dobrog socijalnog, gospodarskog, zdravog, ekološkog, obrazovnog i kulturnog mjesta za život sve djece, stvarajući dugoročno sigurno i poticajno okruženje za rast i razvoj djeteta.

Poticajno okruženje

Program akcije obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici te afirmira holistički pristup cjelokupne zajednice usmjerene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okruženje za djecu.

Načelnici pet općina potpisali ugovor o sufinanciranju oftalmološke ambulante Brže do oftalmologa u Slatini sad će i mještani Čađavice, Mikleuša, Nove Bukovice, Sopja i Voćina