Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Sanacija brane Jezero Petnja

Posjetitelji iznenađeni – gdje je Diljsko oko!?

1/7
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Radovi će utjecati na bioraznolikost jezera, ali u Hrvatskim vodama ističu da je sada sigurnost u prvom planu

Na iznenađenje mnogih posjetitelja, akumulacijsko jezero Petnja na Dilj-gori, koje je zbog stapanja plavetnila vode sa zelenilom šuma nazvano Diljsko oko, ove je godine prvi put nakon nastanka 1968. godine ispražnjeno. Jezero u srcu Slavonije koje inače oduševljava svojim izgledom, šumskim okruženjem, stazama za šetnju, mogućnostima za ribolov, veslanje i druge sportove na vodi te čistim zrakom danas izgleda pomalo otužno, no pražnjenje nije obavljeno bez razloga.

Ribolov na Vranskom jezeru Ribolov Počinje sezona lova na šarane i somove u kampu Vransko jezero – Crkvine

Omiljeno okupljalište brojnih izletnika, ribiča i zaljubljenika u prirodu nedaleko od Slavonskog Broda bez vode je zbog planiranih radova na čišćenju i sanaciji brane, koji se prema procjeni ugroženosti kojom raspolažu u općini Sibinj iz sigurnosnih razloga moraju obaviti svakih četrdesetak godina. Naime, cijevi temeljnog ispusta su stare i dotrajale i potrebno ih je zamijeniti kako bi se okolna sela zaštitila od mogućih poplava.

Briga o ribi

– Na jezeru Petnja započelo je ovih dana čišćenje brane. Radove izvodi tvrtka Sitolor iz Slavonskog Broda. Nakon čišćenja pukotine na samoj brani popunit će se odgovarajućom smjesom, a nakon tih radova pristupit će se i uređenju armiranog betonskog tunela i ostalih potrebnih radova. Iz Hrvatskih voda poručuju da je sve u zadanim rokovima te se nadaju da će radovi biti na vrijeme završeni – objavio je načelnik općine Sibinj, Josip Pavić.

Foto: Ivica Galović/ PIXSELL

U Petnji živi dvadesetak vrsta ribe. Prije ispuštanja vode iz jezera, članovi sportsko-ribolovnih udruga preselili su sav riblji fond, kapitalne primjerke šarana, amura, somova, pastrmskog grgeča, stuke, smuđa i klena teže od pet kilograma u privremeni ribnjak iskopan u neposrednoj blizini i okolne ribnjake. Sada svakodnevno vode brigu o preseljenoj ribi, čuvaju je, hrane i upumpavaju vodu u ribnjake. Postupno ispuštanje vode iz jezera završeno je u svibnju, a sami radovi trebali bi biti privedeni kraju do kraja rujna.

Posao od 4,4 milijuna kuna

– Nakon završetka glavnih radova pristupit ćemo ponovnom punjenju jezera, što bi trebalo završiti u ožujku iduće godine – izvijestio je Emil Dereš iz Hrvatskih voda.

Orahovica Očuvana priroda i kulturno-povijesna baština kao turistički aduti Orahovačko jezero, planine i prirodu godišnje posjeti više od 200.000 gostiju

Radovi će, naravno, ostaviti traga na bioraznolikosti jezera, ali u Hrvatskim vodama ističu kako je stanje objekta i sigurnosti sada u prvom planu. Zato bi već u proljeće iduće godine iduće izletnici trebali ponovno doći na svoje i uživati u ljepoti svog omiljenog jezera u svoj njegovoj punini. Posao sanacije brane vrijedan 4,4 milijuna kuna izvode djelatnici tvrtke Brodska Posavina iz Slavonskog Broda s kooperantima.