Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Očuvana priroda i kulturno-povijesna baština kao turistički aduti

Orahovačko jezero, planine i prirodu godišnje posjeti više od 200.000 gostiju

Orahovica
1/4
Foto: TZ Grada Orahovice
Gradu je odobreno 70 milijuna kuna iz fondova EU kojima će se na jezeru i oko njega urediti bungalovi, sanitarije

Orahovica je jedno od posjećenijih kontinentalnih turističkih mjesta u Hrvatskoj. Orahovačko jezero, planine i prirodu ljeti, ali i ostalim godišnjim dobima posjećuju tisuće turista.

Orahovica Poznati su po brojnim turističkim manifestacijama Od Orahovačkog proljeća do Fišijade i Čobanijade

Turizam se u Orahovici počeo razvijati već 1914. godine kada je osnovano Društvo za proljepšavanje mjesta i okolice, stoga ima dugu i bogatu tradiciju. Ono što ovaj grad čini turistički zanimljivim je čista i očuvana priroda, kulturno-povijesna baština te marljivi i gostoljubivi ljudi. Danas je Orahovica najpoznatija po jezeru koje svake godine ugosti mnoštvo posjetitelja, ali i po više od 20 prirodnih i kulturnih znamenitosti, među kojima je i jedna od najstarijih srednjovjekovnih utvrda u Hrvatskoj, Ružica grad.

Foto: Kristijan Toplak

Turistima je jako ugodno

Tu je i dvadesetak manifestacija od kojih su najveće Orahovačko proljeće, višednevni splet kulturnih, sportskih i društvenih događanja te jedan od najvećih glazbenih festivala u Hrvatskoj “Ferragosto jam”, na koji svake godine dolaze tisuće mladih željnih zabave.

– U ljetnim mjesecima Orahovicu posjeti više od 150 tisuća gostiju koji većinom dolaze na izletište Jezero. U ostatku godine naš grad i njegove zanimljivosti posjeti dodatnih pedesetak tisuća turista. Ono što me veseli i čime sam veoma zadovoljna je što nas ljudi sve više zovu i komentiraju kako su naše turističke znamenitosti i manifestacije prekrasne, da se druže, da se osjećaju jako ugodno u Orahovici i da će sigurno doći opet – kaže Ana-Marija Petin, gradonačelnica Orahovice i predsjednica gradske Turističke zajednice.

HGSS Orahovica Važna oprema Županija nabavila vitlo za HGSS Orahovica

Turistički najzanimljivija lokacija svakako je Ružica grad, srednjovjekovna ruševina koja se nalazi oko 5 kilometara jugoistočno od grada, na nadmorskoj visini od 378 m. Zauzima površinu od 8000 četvornih metara i najveća je takva razvalina u ovom dijelu Hrvatske. To je spomenik nulte kategorije sa sakralnom, urbanom i fortifikacijskom vrijednošću. Podno Ružice grada smjestilo se umjetno jezero kod mjesta Duzluk, koje predstavlja jedan od turističkih bisera ovog dijela Slavonije. Udaljeno je oko 1500 m od centra grada, zauzima površinu od jednog hektara, a okruženo je pitomom listopadnom šumom. Izgrađeno je 1961. godine gradnjom umjetnog nasipa, a opskrbljuje se vlastitim izvorom pitke, planinske vode.

Prijave na natječaje

– Osim Jezera i Ružice grada, u gradu i okolici nalazi se i Stari grad, koji je još starija ruševina za koju se ne zna doba nastanka, manastir sv. Nikole, Kurija Mihalović, te crkva Našašća sv. Križa, gdje su pokopani članovi plemićke obitelji Mihalović. Imamo i crkvu sv. Lovre, stari podrum koji je sagradio također plemić Martin pl. Nagy, jednu od dvije još preostale u svijetu parne lokomotive sa šest osovina, staru vodenicu, a svakako moram napomenuti i naše planinsko područje gdje se rasprostire Park prirode Papuk – prvi geopark u Hrvatskoj – objašnjava Petin.

Foto: TZ Grada Orahovice

Orahovica kao grad u velikoj se mjeri oslanja na turizam kao granu gospodarstva. Uz poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede, jako puno sredstava ulaže se u turističku infrastrukturu, kulturne znamenitosti i razvoj turizma, kako iz proračuna Grada i Turističke zajednice tako i iz nacionalnih i EU fondova, gdje se prijavljuju na sve natječaje.

– Turizam u Orahovici svake se godine novim ulaganjima podiže na višu razinu raznim projektima. Svakako moram spomenuti da je Gradu odobreno 70 milijuna bespovratnih sredstava iz fondova EU kojima će se na jezeru i oko njega urediti bungalovi, zgrada odmarališta te napokon izgraditi primjerene sanitarije. Planiramo urediti sportska igrališta te raditi na puno drugih turističkih aktivnosti, radionica, izleta, škola u prirodi – istaknula je
 gradonačelnica.

Foto: TZ Grada Orahovice

Najljepši božićni poklon za najmlađe Orahovčane Gradonačelnica ispunila obećanje – za 9 milijuna kuna proširit će se vrtić Ružica grad Orahovica Ružica grad priča legendu staru sedam stoljeća