Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Najljepši božićni poklon za najmlađe Orahovčane

Gradonačelnica ispunila obećanje – za 9 milijuna kuna proširit će se vrtić

1/5
Foto: Grad Orahovica
"Ako ljudima ponudimo sadržaje koji ih inače privlače gradovima, živjeti u ruralnom području postat će izbor, a ne nužda"

Ulaganje u djecu i briga o njima jedan je od glavnih prioriteta nove gradske vlasti u Orahovici. U skladu s predizbornim obećanjem o boljoj skrbi o djeci i mladima, ubrzano se radi na podizanju kvalitete rada vrtića kako bi što više roditelja koji rade i nemaju kome ostaviti svoju djecu bili u mogućnosti upisati svoje dijete u vrtić.

Dva kamena temeljca u jednom danu za razvoj gospodarstva u Virovitici, Orahovici, ali i cijeloj županiji Velike investicije Virovitičko-podravske županije U istom danu započeli su projekti od 25 milijuna kuna

Krenulo se tako u gotovo 9 milijuna kuna vrijedan projekt rekonstrukcije i proširenja vrtića, za koji je sva pripremljena dokumentacija već prijavljena na natječaj iz Programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede od 2014. do 2020. godine.

Sedam odgojnih skupina

– Projektom rekonstrukcije vrtića predvidjeli smo opremanje interijera i proširenje kapaciteta, kako bi i u narednim godinama sva djeca imala mogućnost boravka u vrtiću. U planu je i gradnja dvorane te uređenje okoliša - kaže gradonačelnica Ana–Marija Petin.

Dodaje kako je razlog svemu ovome taj što je ove godine upisan najveći broj djece u vrtić do sada. U sedam odgojnih skupina primljeno je 131 dijete, s tim da je od ove godine organiziran rad dviju jasličkih skupina. Također od ove godine u vrtić kreću i djeca s težim teškoćama u razvoju, pa su zaposlena dva nova odgojitelja i asistenta.

Advent u Orahovici U petak počinje dugoočekivana Adventska čarolija u Orahovici Koncerti, nagradne igre, zabavni sadržaji i bogata gastroponuda

Gradonačelnica Petin u Zagrebu je svečano potpisala ugovor o financiranju za sektor dječjih vrtića za operaciju 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo”, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

Projekt je pisala županijska agencija Vidra u suradnji s Jedinstvenim upravnim odjelom Grada Orahovice koji je prijavitelj projekta i investitor.

– Kako je navedeno u dokumentaciji, riječ je o rekonstrukciji građevine javne i društvene namjene druge skupine, predškolska ustanova - dječji vrtić.

Cilj projekta je pridonijeti ostvarenju preduvjeta za demografsku obnovu našeg grada ulaganjem u rekonstrukciju vrtića i unapređenjem postojećih sadržaja dogradnjom dvorane, uređenjem okoliša i igrališta uz poboljšanje energetske učinkovitosti – pojasnila je gradonačelnica Petin.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Specifični ciljevi projekta su rekonstrukcija i proširenje vrtića za djecu mješovite dobi, podizanje životnog standarda te poticanje zapošljavanja i ostanka mladih u Orahovici zapošljavanjem novih djelatnika.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je tom prilikom istaknuo kako je cilj Vlade da što više djece iz malih naselja u Hrvatskoj dobije pristup kvalitetnom predškolskom odgoju, a njihovi roditelji poticaj za povećanje obitelji te uvjete za ostanak u ruralnoj sredini.

– Ako ljudima ponudimo sadržaje koji ih inače privlače gradovima, živjeti u ruralnom području postat će izbor, a ne nužda. To su ulaganja u budućnost, u živote naše djece i opstanak hrvatskih ruralnih područja – rekao je Tolušić.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Inače, Grad Orahovica sufinancira boravak djece u dječjem vrtiću “Palčić” u kojem ekonomska cijena boravka iznosi 880 kuna, pa su tako sada za roditelje cijene jaslica 525 kuna, cjelodnevni boravak iznosi 440, a poludnevni boravak 265 kuna.

Gradnja dječjih igrališta

Također, olakšica na drugo dijete je 20 posto, a vrtić za treće i svako naredno dijete je besplatan. Za 2018. iz gradskog je proračuna za sufinanciranje vrtića izdvojeno je 817 tisuća kuna.

Svake godine se iz gradskog proračuna u iznosu od 15 tisuća kuna financiraju i pokloni za djecu koje u vrtiću dijeli Sveti Nikola.

Gradonačelnica Petin još ističe svoje predizborno obećanje da će se u svakom prigradskom naselju sagraditi dječje igralište pa je tako preko Lokalne akcijske grupe odobren projekt gradnje dječjeg igrališta u naselju Dolci, a u pripremi za sljedeću godinu je projekt gradnje dječjeg igrališta u Novoj Jošavi.

Župan Andrović i direktor Domogradnje Gregorić potpisali su ugovor za poduzetnički inkubator u Orahovici Počinje gradnja poduzetničkih inkubatora u Orahovici i Pitomači Tri inkubatora - snažan vjetar u leđa za 47 poduzetnika