Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Nove investicije na prostoru bivše vojarne, predstavljen projekt vrijedan 1,25 milijuna kuna

Postavit će tri fotonaponske elektrane na krovovima zgrada u Centru znanja

Foto: Međimurska županija
Kontinuirano razvijamo, revitaliziramo i ulažemo u prostor bivše vojarne u kojem se svakodnevno kreće gotovo tisuću ljudi, kaže župan Matija Posavec

Ne jenjavaju ulaganja u nove sadržaje na području bivše vojarne u Čakovcu. Predstavljen je novi projekt koji će se provoditi na prostoru Centra znanja Međimurske županije – ugradnje sustava obnovljivih izvora energije zahvaljujući kojem će se ugraditi tri fotonaponske elektrane na tri zgrade u Centru znanja, zajedno sa sustavom za grijanje i hlađenje s pomoću dizalice topline.

REKONSTRUKCIJA I REVITALIZACIJA Kreće opremanje Riznice Međimurja u Starom gradu

Za buduće generacije

Ulaganjem Međimurske županije i europskim sredstvima, prostor bivše vojarne razvija se u Centar znanja Međimurske županije unutar kojeg djeluju Tehnološko-inovacijski centar s 3 poslovna inkubatora, Međimursko veleučilište u Čakovcu sa studentskim domom i restoranom, Međimurska energetska agencija, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Turistička zajednica Međimurske županije i Razvojno-edukacijski centar za Metalsku jezgru.

– Kontinuirano razvijamo, revitaliziramo i ulažemo u prostor bivše vojarne u kojem se svakodnevno kreće gotovo tisuću ljudi. Nedavno smo predstavili projekt revitalizacije parka, no ne želimo samo ulagati da zadovoljimo infrastrukturne potrebe, već želimo biti inovativni i graditi Centar znanja koji će služiti budućim generacijama – rekao je župan Matija Posavec, koji je pohvalio pristup Međimurske energetske agencije prema budućnosti.

Ilustracija NATJEČAJ JE OTVOREN DO 1. TRAVNJA, A MOGU SE PRIJAVITI VLASNICI OBITELJSKIH KUĆA Za “zelene” izvore energije 1,3 milijuna kuna

Projekt vrijedan 1.250.000 kuna predstavio je direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić. Na zgrade TICM1, TICM2 i Upravnu zgradu u kojoj svoje sjedište ima više ustanova, instalirat će se tri fotonaponske elektrane ukupne snage 60 kW, a u drugom dijelu projekta na upravnoj zgradi ugradit će se sustav za grijanje i hlađenje pomoću dizalice topline.

Energetske uštede

– Provođenjem energetskih projekata ne samo da ostvarujemo uštede u režijskim troškovima nego i smanjujemo emisiju stakleničkih plinova i ostvarujemo energetske uštede, što je glavni cilj ulaganja ako želimo doseći klimatske ciljeve Europske komisije koje kao članica EU trebamo ostvariti, a to je klimatska neutralnost do 2050. Ovime povećavamo i standard, odnosno ugodnost boravka u samim zgradama koje su građene prije više od 100 godina. Dodatno, kako bismo replicirali ove projekte na ostale javne zgrade i potaknuli građane, a posebno učenike i studente na pozitivno promišljanje i djelovanje u svrhu održivog razvoja, ovakvi projekti svakako imaju i svoj edukativni karakter – rekao je A. Višnjić i dodao da se tim projektom nadopunjuju postojeći energetski projekti na upravnoj zgradi.