Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Donacija poduzetnika

Postavljen spomenik preporoditelju Jurju IV. Zrinskom

Postavljanje spomenika
Foto: Međimurska županija

U Čakovcu je postavljen spomenik preporoditelju Međimurja i utemeljitelju prve tiskare u sjevernoj Hrvatskoj 1574. godine u Nedelišću Jurju IV. Zrinskom. U suradnji Grada Čakovca, Ogranka Matice hrvatske Čakovec i gospodarstvenika Bernarda Andraka iz Marije Bistrice, u Ulici Valenta Morandinija otkriven je spomenik Jurju IV. Zrinskom. Predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čakovec Zoran Turk rekao je da se povelju koju je Juraj IV. dao Čakovcu, u kojem je i rođen, može smatrati početkom Čakovca kao središnjeg međimurskog naselja. Spomenik je donacija gospodarstvenika Bernarda Andraka iz Marije Bistrice, a preuzet je od Tiskare Zrinski kad je otišla u stečaj.

– Osim što ovim spomenikom odajemo počast našem velikašu i grofu, prisjećamo se i akademskog kipara Josipa Grgevčića koji je izradio spomenik. Spletom poslovnih okolnosti našao sam se u Čakovcu i postao ponosni vlasnik ovog spomenika – rekao je poduzetnik i dodao da je odlučio darovati spomenik ogranku Matice hrvatske. 

Dan grada Čakovca MEĐIMURSKA ŽUPANIJA 'Čakovec je danas bolji grad nego što je bio prije nekoliko godina' Potpisani ugovori za provedbu mjera prilagodbe klimi Za ozelenjavanje javnih površina 1,34 milijuna eura Jubilarna Međimurska večerja Priznanja za poseban doprinos razvoju Društva Međimuraca