Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Kineski veleposlanik posjetio Zadarsku županiju:

'Potičemo kineske turiste da dođu, a poduzetnike da ulažu u infrastrukturu i turizam'

Hu Zhaoming i Božidar Longin
Foto: Zadarska županija
Na sastanku se razgovaralo o četiri važne teme - turizmu, razvoju infrastrukture, obostrane trgovine i znanstveno-kulturnoj suradnji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je veleposlanik Narodne Republike Kine Hu Zhaoming koji je održao radni sastanak sa županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Grada Zadra Brankom Dukićem koji su mu predstavili razvojne i gospodarske mogućnosti Zadarske županije i Grada Zadra.

"Zadarska županija sa svim svojim raznolikim bogatstvom krajolika, kulture a posebno bogatstvom običaja, gradi i upisuje svoje ime na popisu uspješnih hrvatskih regija", rekao je župan Longin i dodao da se Zadarska županija, uvažavajući vizije lokalnih zajednica, intenzivno uključila u postupak koji dovodi do pametne specijalizacije regije upravo kroz identificiranje konkurentnih sektora, prioriteta županija. 

"Sektorske analize pokazale su smjer kojim treba voditi daljnji razvoj. Unaprjeđenje gospodarstva putem razvoja lokalnih proizvoda i tržišta, poslovnog okružja, obuke okrenute lokalnim potrebama, izgradnja povezanih i jakih lokalnih zajednica, snažni su alati za osiguranje boljih uvjeta življenja", istaknuo je župan.

Na sastanku se razgovaralo o četiri važne teme - turizmu, razvoju infrastrukture, obostrane trgovine i znanstveno-kulturnoj suradnji. Kako je istaknuo župan Longin, zainteresirani su za ulaganja u zdravstveni turizam, lučku, zračnu, pomorsku i željezničku infrastrukturu, trgovinu te u znanstveno-kulturnom dijelu za razmjenu studenata. 

"Mi smo predstavili Grad Zadar kao Vrata Zadra, i Luku Zadar koja će skratiti dotok roba na prostor južne Europe za 8 do 12 dana", rekao je župan.

Veleposlanik Narodne Republike Kine Hu Zhaoming rekao je kako je došao u Zadar da bi uspostavio suradnju između Hrvatske i Kine u kojoj vidi veliki potencijal. Istaknuo je kako potiču kineske turiste da posjete Zadar i Zadarsku županiju, a poduzetnike da ulažu u infrastrukturu i turizam ove regije. Spomenuo je kako je kineska narodna medicina ovdje popularna, a što je tiče trgovine Kina je postala najveće potrošačko društvo u svijetu.

"Potičemo da plasirate više svojih proizvoda u Kinu kao što je tuna, ali i poljoprivredne proizvode", rekao je veleposlanik i dodao da je položaj Zadarske županije strateški što se tiče trgovine i da s tim u vezi potiču svoje poduzetnike da ulažu u infrastrukturu na ovome području, kao i u poslovne zone.

Također je rekao kako je upoznat s posljedicama poplave u županiji, posebno Gradu Ninu te je Veleposlanstvo Kine odlučilo dati novčani iznos od 40.000 kuna za sanaciju šteta u tom gradu, priopćili su iz Županije.