Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Poziv ZJZ-a

Potičite radnike da biciklom ili pješice dolaze na posao!

bicikli
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija
U nas čak 76 posto ispitanika starijih od 15 godina rijetko ili nikada ne vježba, što je više od europskog prosjeka koji iznosi 60 posto

Tjelesna aktivnost povoljno djeluje na zdravlje i psihu, no donosi i društvene, ekonomske i ekološke dobrobiti, ističu u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, koji organizira akciju "Pješice ili biciklom na posao". Do 23. rujna prijavljeni će građani morati najmanje tri dana pješačiti ili koristiti bicikl za odlazak na posao. Tijekom svakog tjedna pješaci trebaju proći pješice barem deset, a biciklisti 40 kilometara.

Granični prijelaz Goričan Ulaganje u nekad najmoderniji granični prijelaz u Hrvatskoj HAC u obnovu autoceste A4 ulaže 300 milijuna kuna, trećinu u Međimurju

– Na žalost, udjel nedovoljno tjelesno aktivne populacije vrlo je visok, kako među djecom i mladima, tako i kod odraslih osoba. Prema rezultatima posljednjeg istraživanja u sustavu praćenja javnog mnijenja u zemljama članicama EU, u Hrvatskoj čak 76 posto ispitanika starijih od 15 godina rijetko ili nikada ne vježba, što je više od EU prosjeka koji iznosi 60 posto, a 66 posto ispitanika rijetko ili nikada ne koristi bicikl u svrhu transporta niti prakticira druge oblike tjelesne aktivnosti. To je također više od prosjeka zemalja EU koji iznosi 56 posto – ističu u ZJZ-u MŽ-a. Prema Europskoj zdravstvenoj anketi provedenoj u Hrvatskoj tijekom 2014. i 2015. godine, samo 23 posto ispitanika starijih od 15 godina dostiže potrebnu razinu aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta od najmanje 2,5 sata tjedno, a prošlogodišnje istraživanje Središnjeg državnog ureda za šport pokazalo je da se 62 posto populacije uopće ne bavi sportskim aktivnostima niti vježba. Ostali voze bicikl, šeću, plešu, vrtlrare i slično, no samo 12 posto čini to tri do četiri puta tjedno.

– Želimo potaknuti poslodavce ds stimuliraju svoje zaposlenike na aktivan način prijevoza ili druge oblike aktivnosti, budući da su brojna istraživanja pokazala kako tjelesna aktivnost ima važnu ulogu u očuvanju radne sposobnosti te unapređenju produktivnost i rada – napominju u ZJZ-u.

Obnova škola Uoči početka nove školske godine Za obnovu i dogradnju škola i dvorana 234 milijuna kuna