Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Povijesni dan za Belišće

Potpisan ugovor o izradi stroja za prvu tvornicu tissue papira u RH

Foto: Grad Belišće
Paralelno s izradom stroja uređivat će se i hala. Cjelokupna vrijednost projekta tvornice tissue papira je 17,628.000 eura, a najveći dio odnosi se na izradu stroja

Svečanim potpisivanjem ugovora o izradi stroja za prvu tvornicu tissue papira u Republici Hrvatskoj protekle je srijede napravljen još jedan korak prema većem razvoju papirne industrije u Belišću.

DAN DRŽAVNOSTI I BRANITELJA Svijeće i vijenci za poginule

Ugovor je vrijedan 11 milijuna eura, a stroj bi početkom 2023. trebao stići u halu nove tvornice tissue papira. Riječ je, pojasnimo, o papiru iz kojeg se potom proizvode toaletni papir, ubrusi, maramice i slično.

Uređivat će se i prostor

Potpisala ga je grupa investitora iz tvrtke Astrabel d.o.o. Belišće (u koju su uključeni komunalna tvrtka Kombel, poduzetnici Milan Martinović iz Švedske, Borko Torbica iz BiH te Milorad Krgović i Dragan Milec iz Belišća) s tvrtkom Andritz AG Graz iz Austrije, koju su predstavljali Klaus Blechinger, Günter Offenbacher i Veselko Vidović. Koordinator cjelokupnog projekta gradnje nove tvornice tissue papira je gradonačelnik Dinko Burić.

PO IZDVAJANJU ZA SPORT, GRAD BELIŠĆE MEĐU PRVIH 10 GRADOVA Za sport 41,7 mil. kn od 2014. do 2020.

– Radi se o vjerojatno najvažnijoj investiciji u Belišću u protekla četiri desetljeća, zahvaljujući kojoj će više od 60 osoba naći direktno zaposlenje, a uključujući kooperante, njih više od stotinu. Suradnja sa stručnjacima na razvoju ideje, prijeđenih više od 20.000 kilometara diljem Europe u pregovorima s potencijalnim partnerima, potpora koju je svatko u svom području pružio, potvrdila je još jednom ono čime se Belišće ponosi, a to je ono "mi" – poručio je Burić.

Nova će tvornica, za početak, proizvoditi 22.000 tona tissue papira godišnje, a budući da je samo u Hrvatskoj potražnja za njim i peterostruko veća, za koju bi godinu proizvodni pogon mogao i narasti.

Konstituirano Gradsko vijeće Belišća Različitost nas treba potaknuti na pronalazak najboljih rješenja

– Paralelno s izradom stroja, uređivat će se i prostor, odnosno hala koju smo kupili od tvrtke DS Smith Belišće, kojoj i ovom prilikom zahvaljujem na partnerskom odnosu. Cjelokupna vrijednost projekta je 17,628.000 eura. Najveći dio, 10,999.999 eura, odnosi se na izradu stroja, dok su ostali troškovi ulaganja u zgradu, projektiranje, montaža stroja, "know-how" vrijednost, tu su i troškovi otkupa hale te troškovi za trajna obrtna sredstva za početak rada nove tvornice – pojašnjava gradonačelnik.

Zasad 5 investitora

U tvrtki Astrabel za sada je pet investitora, među kojima je i gradska tvrtka Kombel, jer je želja Grada Belišća da, naročito u prvim fazama razvoja, osnaži poziciju projekta, no i da se na taj način nastavi "bdjeti" nad tvornicom kada počne s proizvodnjom.– Vjerujem da ćemo do kraja godine okončati pregovore s još dva investitora koji su iskazali zanimanje. U svakom slučaju, bit će ovo investicija koju će pratiti zdravi privatni kapital, uz sudjelovanje Belišća i naše gradske tvrtke – zaključio je Dinko Burić.