Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
vrijedan 62 milijuna kuna

Potpisan ugovor za aglomeraciju Varaždinskih Toplica

Andrej Plenković
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Premijer Plenković je rekao da će realizacija tog projekta za više od 4500 građana toga grada, značiti novu kvalitetu života

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u sklopu posjeta Varaždinu bio je na potpisivanju ugovora "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždinske Toplice" vrijednosti 62 milijuna kuna, a do čega je više od 35 milijuna osigurano je sredstvima EU.

Plenković je rekao da će realizacija tog projekta za više od 4500 građana toga grada, značiti novu kvalitetu života. Po njegovim riječima ovaj projekt dio je potvrde politike Vlade koja želi s lokalnim jedinicama imati partnerski dijalog te koja čini sve što može na decentralizaciji, prije svega kroz zakonske okvire, što su dva od četiri načela Vlade. Treće načelo je načelo fiskalne decentralizacije dok je četvrta dimenzija - dimenzija projekata koji omogućuju gospodarski rast i veću kvalitetu života građana u bilo kojem dijelu Hrvatske, poručio je premijer koji je prije potpisivanja ugovora obišao tvrtku Varteks i Poslovni sustav Vindija.

Ivan Čehok Ugovori se ne mogu jednostrano raskinuti bez posljedica, upozorila je oporba Čehok raskida ugovor o koncesiji između Varaždina i tvrtke iz C.I.O.S. grupe

- Varteks se nastoji izvući iz nezavidne situacije i stvoriti uvjete za 1100 zaposlenika, za nastavak proizvodnje dok je Vindija jedan od predvodnika prehrambene industrije. Veseli me da ta dva velika gospodarska subjekta budu i ubuduće pokretači gospodarskog razvoja, ne samo Varaždinske županije već i sjevera Hrvatske - zaključio je premijer Plenković.

Osim aglomeracije Varaždinske Toplice, za koju su potpisani ugovori, u tijeku su radovi na aglomeraciji Varaždin vrijedni 855 milijuna kuna. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da je to samo dio ulaganja kroz projekte aglomeracija na području Varaždinske županije i da je, uz Varaždin i Varaždinske Toplice, u pripremi još pet projekata. Rekao je i kako se na razini cijele Hrvatske pojačava ritam povlačenja sredstva iz EU, ali je i istaknuo problem rasta cijena u građevinskom sektoru čime se povećava iznos za sufinanciranje projekata. Rekao je da će na taj problem uskoro trebati dati odgovor i rješenje.

Osim što je potpisan ugovor za Aglomeraciju Varaždinske Toplice, grad Varaždin dobio je od države objekt i zemljište koje je do sada bilo u njezinom vlasništvu. Naime, ministar državne imovine Goran Marić potpisao je s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom ugovor o darovanju zgrade i zemljišta u Zagrebačkoj ulici za potrebe proširenja Tehnološkog parka. Riječ je o bivšoj zgradi Varteksa površine 1487 četvornih metara te o pripadajućem zemljištu, odnosno dvorištu od 3631 kvadrat.

Varaždin Projekt vrijedan dva milijuna eura Varaždin prvi u cirkularnoj ekonomiji

- To su prostori koje je Varteks nekad dao kao dug državi, a to su Varteksov restoran i dio gdje su nekad imali svoja kulturno-umjetnička društva. Riječ je o nekih pet tisuća kvadrata koji su pak nama prijeko potrebni kako bismo mogli proširiti Tehnološki park - pojasnio je Čehok te dodao da je u Tehnološkom parku 30-ak tvrtki s više od 200 zaposlenih mladih inženjera.

- Dobili smo od Europe bespovratna sredstva za dogradnju, međutim ni ta nam dogradnja nije dovoljna – imamo šest, sedam tvrtki i to većinom vanjskih koje bi ušle u Tehnološki park i zaposlile još 150 mladih inženjera. Dakle, s tim darovanjem mi ćemo praktički u tri mjeseca uspjeti doći do prostora da odmah tim tvrtkama možemo ponuditi da odmah mogu zaposliti radnike - rekao je Čehok. 

Plenković je za taj projekt rekao da će pridonijeti nastavku razvoja Tehnološkog parka i razvoju ICT sektora  Hrvatske.

Uz ministra Marića na potpisivanju su bili i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar gospodarstva Darko Horvat, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te ministar uprave Lovro Kuščević.

Varaždin Povezivanje Koprivnica, Čakovec i Varaždin zajedno prema fondovima EU