Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
projekt vrijedan 32,4 milijuna kuna

Potpisan ugovor za sufinanciranje PEER centra u Belom Manastiru

Gabrijela Žalac
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Gradonačelnik Tomislav Rob potpisao je ugovor o sufinanciranju PEER centra s ministricom Gabrijelom Žalac te ravnateljem SAFU-a Tomislavom Petricem, za njihova posjeta Belom Manastiru

Ugovor o sufinanciranju PEER centra potpisali su nedavno u Belom Manastiru gradonačelnik Tomislav Rob, ministrica Gabrijela Žalac te Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU projekata. Projekt je to vrijedan ukupno 32,4 milijuna kuna, od čega 27,5 milijuna kuna stiže iz Europske unije, iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, provedba Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda. Iz gradskog je proračuna, pak, osigurano 4,9 milijuna kuna. Investitor projekta je Grad Beli Manastir, projektant je Bruno Andrašić, dok je izvođač tvrtka Massa iz Osijeka.

Tomislav Petric Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric Projektima za razvoj gospodarstva i zajednice borimo se protiv iseljavanja

Industrijska baština

Izgradnje PEER centra počela je 26. rujna, u derutnoj zgradi bivšeg restorana koji ujedno predstavlja i vrijednu industrijsku baštinu grada. Zgrada nije bila uporabljiva, prijetilo joj je čak i urušavanje. U obnovljenoj će građevini biti poslovni prostori, ali bit će to i mjesto druženja gospodarstvenika uz edukacije i umrežavanja. Riječ je o Poduzetničkom centru Beli Manastir d.o.o., odnosno Poduzetničkom inkubatoru i prostorima LAG Baranja. Cilj je podizanje poduzetničke kulture i dugoročnog razvoja koji se temelji na znanju, zapošljavanju i samozapošljavanju.

Velika je, usto, i potreba za zbrinjavanjem udomljene djece koja izlaze iz sustava udomiteljstva. Kako je sama Baranja druga u Hrvatskoj po broju udomljene djece, tako raste i broj djece koja s napunjenih 18 godina napuštaju udomiteljske obitelji. U zgradi je, stoga, planirana stambena zajednica za mlade, a kojima bi određenim programima osigurali i mogućnost samofinanciranja takve stambene zajednice.

Naime, u PEER centru bit će i hostel s 12 soba, a zbog neposredne blizine Šećeranskog jezera, postat će to atraktivna turistička destinacija Baranje. Četiri sobe u potkrovlju hostela imaju primarnu socijalnu svrhu smještanja članova Stambene zajednice Sunčica, koji su ujedno i zaposlenici hostela.

Briga za starije Uspješni projekti Bjelovarsko-bilogorska županija sustavno pomaže starijim osobama

Stambena zajednica i hostel djelovat će na principu neprofitnog poduzetništva te zapravo predstavljati pilot-projekt i primjer dobre prakse ostalim gospodarstvenicima.

Četverostazna kuglana

Na istoj će se adresi, nadalje, smjestiti i dvije vrtićke skupine. Dječji vrtić Cvrčak koji djeluje u naselju Šećerana trenutačno je smješten u objektu koji je dio stečajne mase Šećerane d.d. pa postoji potreba za preseljenjem na lokaciju koja je imovinski-pravno čista.

Nastat će tamo i četverostazna kuglana.

– Namjera nam je podići društveni standard u naselju Šećerana i sprečavanje iseljavanja vitalnog i radno aktivnog stanovništva zbog nedostatka društvene infrastrukture, radnog mjesta ili prostora – istaknuo je Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira.

Centru za rehabilitaciju Mala Terezija doniran kombi Za prijevoz osoba s motoričkim smetnjama Centru za rehabilitaciju Mala Terezija doniran kombi