Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Biljna proizvodnja

Potpisana 172 ugovora za financiranje poljoprivrednih projekata

Natječaj EU za biljnu proizvodnju
Foto: Hrvatska zajednica županija
Ukupna vrijednost potpore za projekte u ratarstvu, vinogradarstvu, sektoru šećerne repe i cvjećarstvu iznosi 124 milijuna kuna

Potpisana su ukupno 172 ugovora o financiranju projekata iz mjere 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za sektor biljne proizvodnje. Natječaj je bio objavljen u veljači i to je, po prvi put od ulaska RH u EU, bio natječaj namijenjen isključivo sektoru biljne proizvodnje. Ukupna vrijednost potpore za projekte u ratarstvu, vinogradarstvu, sektoru šećerne repe i cvjećarstvu iznosi 124 milijuna kuna, priopćili su iz Hrvatske zajednice županije

Tim će se sredstvima financirati poljoprivredna mehanizacija, oprema i skladišta za ratarske kulture, podizanje novih nasada vinograda, proizvodnja industrijskog, ljekovitog i začinskog bilja te cvijeća i ukrasnog bilja. 

Aglomeracija Novalja EU novac Potpisan ugovor za aglomeraciju Novalja vrijedan 310 milijuna kuna

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na svečanosti potpisivanja ugovora je istaknuo: 

- Sve su ovo redom uspješni poljoprivrednici čije će investicije pridonijeti većoj efikasnosti, racionalizaciji troškova i njihovoj uspješnosti na tržištu. I dalje ćemo se truditi smanjiti administraciju, biti bolji i efikasniji kako bi olakšali posao i vratili optimizam u hrvatsku poljoprivredu. Ovi poljoprivrednici dokazuju da se može – javite se na natječaje i uzmite nam novac.

Tolušić je naglasio kako je Program ruralnog razvoja RH najuspješniji u odnosu na sve ostale EU fondove te da se očekuje da će njegova cjelokupna alokacija potrošiti u cijelosti do 2020. godine.

Zagrebačka županija Raspisan natječaj Postanite najuzornija seoska žena Zagrebačke županije

Programom ruralnog razvoja  2014. - 2020. utječe se na povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije te na unaprjeđenje životnih i radnih uvjeta u ruralnim područjima. Do sada je 87% alociranih sredstava stavljeno na raspolaganje kroz natječaje, 54% alokacije je ugovoreno, a preko 26% alokacije je već isplaćeno. Od ukupno ugovorenih sredstava za mjere Programa ruralnog razvoja, najveći postotak ugovorenog (preko 40%)  za mjeru 4, što nam pokazuje da je to mjera koja odgovara na najznačajnije i najvitalnije potrebe poljoprivrednika. 

Prema indikativnom planu natječaja za 2018. godinu, za mjere iz Programa ruralnog razvoja planirano je raspisati ukupno 30 natječaja za što je osigurano 3,75 milijardi kuna potpore.

Osiguran novac za obnovu dječjih vrtića Ulaganja Za 19 projekata odobreno sedam milijuna kuna