Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
VRIJEDAN POTICAJ

Potpisana 54 ugovora za potpore razvoju gospodarstva i obrtništva

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
U ovim teškim vremenima dobar je znak povećanje broja obrtnika na našem području, rekao je župan Damir Bajs

Korisnici županijskih potpora koji su se javili na Javni poziv za prijavu projekata za korištenje mjera za razvoj gospodarstva i obrtništva, koji će im pomoći u poslovanju, naročito nakon krize uzrokovane koronavirusom, potpisali su ugovore sa županom Bajsom.

NOVOSTI Mjere za poticanje poljoprivrede: Potpore do 50 tisuća kuna

Riječ je o mjerama koje su dogovorene upravo s onima kojima su i namijenjene, s Gospodarskom i Obrtničkom komorom, s ciljem unapređenja, proširenja i osiguravanja konkurentnosti poslovanja.

Veliki pritisak

Bjelovarsko-bilogorska županija odobrila je sve zahtjeve koji su udovoljavali uvjetima, odnosno 54 zahtjeva, a ukupne županijske potpore za gospodarstvo i obrtništvo u 2020. iznosile su 3,4 milijuna kuna.

– U gospodarstvu se radi pod trostrukim pritiskom i u ovim kriznim situacijama zaista je teško poslovati. Unatoč svim događanjima vezanim za koronakrizu i potrese, dobar dio gospodarstva posluje, živi i radi, no ne može postizati rezultate iz, primjerice, 2019. Nadam se da će što više firmi uspjeti održati likvidnost, što je u ovakvim situacijama zaista veliko umijeće. Stižem iz realnog sektora, razumijem što to znači i razumijem sve koji se bore iz dana u dan. Velik dio gospodarstvenika nalazi se u teškoj situaciji, nema nikakvih prihoda, a rashodi i troškovi ostaju. Očekuje se da će se situacija s COVID-19 početi stabilizirati tijekom svibnja ili lipnja. Za potrese je teško bilo što predviđati. Pozdravljam odluku župana, koji je pronašao mogućnost pružanja potpore za razvoj gospodarstva i obrtništva. Naša poruka poduzetnicima je da nisu sami, zaboravljeni i ostavljeni – naglasio je Jakov Ćorić, predsjednik HGK Županijske komore Bjelovar.

Zabilježen trend rasta

Statistika ide u prilog dobrog rada Županije pa je posljednjih godina zabilježen trend rasta i investicija koji se očitovao u dvoznamenkastim brojkama, bilo da je riječ o rastu zaposlenosti, padu nezaposlenosti, ulaganju u gospodarstvo, dobiti gospodarstva, porastu broja poduzetnika te ulaganja u dugotrajnu imovinu. Samo u proizvodne pogone uloženo je oko milijardu kuna. Prema posljednjim podacima, tijekom 2019. Županija je i dalje bilježila rast broja poduzetnika za 6,17 posto, rast ukupnih prihoda od 9,6 posto, rast prosječne neto plaće po zaposlenom za 6,9 posto, rast izvoza za 2,9 posto te rast broja zaposlenih za 4,2 posto.

Za potpore u poljoprivredi i gospodarstvu u tri godine isplaćeno šest milijuna kuna Pomoć za očuvanje radnih mjesta i u 2021.

– Ključno je da 2021. iskoristimo kao mogućnost oporavka. Moramo biti optimistični i vjerovati da će se situacija s koronom smiriti prije ljeta. Nadam se da će cijepljenje i mjere koje se provode dati dobre rezultate. Poduzetnicima i obrtnicima treba pomoć sada kada su u problemima i mnogi od njih ne mogu raditi zbog pandemije koronavirusa. Županija je tu da im pomogne što je više moguće. Tijekom prošle godine provela je niz aktivnosti i investicija kako bi podržala gospodarstvo, a nastavit će pružati potporu i drugim granama koje su pod opterećenjem. U ovim teškim vremenima dobar je znak povećanje broja obrtnika na bjelovarsko-bilogorskom području – istaknuo je župan Damir Bajs