Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Za potpore u poljoprivredi i gospodarstvu u tri godine isplaćeno šest milijuna kuna

Pomoć za očuvanje radnih mjesta i u 2021.

Foto: Maja Muškić
Gradonačelnik Mandarić najavio je kako će vrlo brzo opet sastaviti novi trogodišnji program

Na Javni poziv za dodjelu potpora za 2020. godinu iz Programa poticanja razvoja gospodarstva na području Grada Đakova za razdoblje od 2018. do 2020. godine stiglo je ukupno 795 prijava. U Kući Reischmann krajem prosinca upriličeno je potpisivanje 653 ugovora s ukupno 407 korisnika. Poduzetnicima s područja Grada Đakova isplaćeno je više od 2,5 milijuna kuna potpora.

GAREŠNICA Potpisano 76 ugovora o bespovratnim potporama

Novi javni poziv

– Potpisivanjem ugovora završava trogodišnji Program poticanja razvoja gospodarstva na području Grada Đakova za razdoblje od 2018. do 2020. godine. Uz njega je išao i Program potpora u poljoprivredi za isto trogodišnje razdoblje. Za potpore u poljoprivredi tijekom spomenutog trogodišnjeg razdoblja ukupno je isplaćeno 1,062.100 kuna – naveo je đakovački gradonačelnik Marin Mandarić.

Grad Đakovo ovakve potpore prvi put uveo je 2018. godine i ukupno je za gospodarstvo i poljoprivredu tijekom trogodišnjeg razdoblja iz gradskog proračuna izdvojeno nešto manje od šest milijuna kuna.

Valja podsjetiti da je za gospodarstvo u 2018. godini isplaćeno 770.000 kuna potpora, 2019. godine 1,565.000 kuna te 2020. godine spomenuta 2,5 milijuna kuna. Gradonačelnik Mandarić najavio je kako će vrlo brzo opet sastaviti novi trogodišnji program te ga poslati na mišljenje i suglasnost u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Plan je odmah potom ići s raspisivanjem javnog poziva.

PALJENJE BADNJAKA NA VIRU “Uspjeli smo sačuvati svako radno mjesto”

Kako je 2020. godina bila obilježena pričom vezanom uz epidemiju koronavirusa, što je imalo utjecaja i na gospodarstvo, gradonačelnik je rekao da će vjerojatno i javni poziv za 2021. godinu biti sličan ovome koji je upravo proveden. Odnosno, bit će obilježen potporama za očuvanje radnih mjesta te potporama koje bi ublažile posljedice koronavirusa na gospodarstvo.

Težak posao

– Grad Đakovo nadovezao se na potpore koje su država i Osječko-baranjska županija tijekom godine isplaćivale kako bi zajedničkim snagama pomogli poduzetnicima da opstanu u ovim nimalo lakim vremenima – kazao je gradonačelnik Mandarić.

Podsjetio je i da se Grad Đakovo tijekom 2020. godine odrekao dijela prihoda, odnosno obaveza poduzetnika prema Gradu, tako da se iznos od 2,5 milijuna kuna, koliko iznosi ukupna vrijednost gore spoemnutih potpisanih ugovora, povećava preko tri i pol milijuna kuna. Pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Sanja Rogoz-Šola uputila je čestitku svima kojima su sredstva odobrena, rekavši kako je iza nje i njezinog odjela velik i težak posao s obzirom na broj prijava.