Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Višestoljetna povezanost

Potpisana Povelja o suradnji i prijateljstvu Zagreba i Čazme

Foto: Grad Čazma
Poveljom se izražava namjera uspostavljanja i razvijanja suradnje u području gospodarstva, kulture i obrazovanja te u drugim područjima od obostranog interesa

Gradska skupština Grada Zagreba na svojoj je 29. sjednici donijela zaključak o sklapanju Povelje o suradnji i prijateljstvu između Grada Zagreba i Grada Čazme kojom se želi razvijati suradnja i prijateljski odnosi Čazme i hrvatskoga glavnoga grada. Poveljom se izražava namjera uspostavljanja i razvijanja suradnje u području gospodarstva, kulture i obrazovanja te u drugim područjima od obostranog interesa.

vrhunski rezultati Za čazmanske sportaše iz proračuna 810.000 kuna

Donošenju ovog zaključka prethodili su susreti dvaju gradonačelnika, dugogodišnja suradnja na projektu supermaratona Zagreb-Čazma ”Od Kaptola Do Kaptola” koja se trči od 1976. i ukazuje na povijesnu vezu dvaju gradova, te posjet gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića u povodu održavanja Svečane sjednice Gradskog vijeća u sklopu obilježavanja Dana grada Čazme.

ČAZMA Obnavljaju se tri doma, radovi vrijedni 140.000 kn

Inače, povezanost Zagreba i Čazme seže daleko u prošlost, sve do osnutka Zagrebačke biskupije 1094. te su od tada ovi gradovi neraskidivo povezani. Uzimajući u obzir zajednički interes Zagreba i Čazme da uspostave i promiču međusobnu suradnju u okviru svojeg samoupravnog djelokruga, gradonačelnici dvaju gradova predložili su sklapanje Povelje o suradnji i prijateljstvu između dva grada, u želji da osiguraju bolje korištenje potencijala oba grada, zajednički učvršćuju prijateljske odnose i promiču daljnju suradnju.