Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
JAČANJE DOMAĆE PROIZVODNJE

Potpisani 1,5 milijuna kuna vrijedni ugovori za povećanje konkurentnosti tovnog govedarstva

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako je vidljivo da je povećan broj grla u potpori, ali jednako tako i da ih je sve više koja nisu rođena u Hrvatskoj. I stoga će, kaže, povezati se s jačanjem domaće proizvodnje i bolje usmjeriti potpore

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako je vidljivo da je povećan broj grla u potpori, ali jednako tako i da ih je sve više koja nisu rođena u Hrvatskoj. I stoga će, kaže, povezati se s jačanjem domaće proizvodnje i bolje usmjeriti potpore

DAN BRANITELJA Vijenci i lampioni u čast heroja

Unatoč teškoćama s kojima se susreće sektor tovnog govedarstva, iz Brodsko-posavske županije stižu dobre i ohrabrujuće vijesti. Naime, ministrica poljoprivrede Marija Vučković u županijskoj je vijećnici svečano potpisala ugovore o financiranju za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava. Riječ je o financiranju tovnog govedarstva u sklopu provedbe mjere M4 “Ulaganje u fizičku imovinu” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

S korisnicima ove mjere, u nazočnosti ministrice i župana Danijela Marušića potpisano je šest ugovora u vrijednosti 1,463.175,85 kuna. Među potpisnicima ugovora bio je i Stjepan Vučković iz Prnjavora, čija se obitelj dugo bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Ne može se uvoz zaustaviti

– Prošle godine u kolovozu pisali smo mjeru 4.1.2, zbrinjavanje i rukovanje stajskog gnoja, gdje smo aplicirali na nabavu novije mehanizacije jer smo farmu sagradili sami. Ove godine potpisali smo ugovor za mjeru 4.1.1., gdje se obvezujemo u idućih pet godina minimalno isporučivati godišnje 50 utovljenih bikova, odnosno junadi – rekao je Vučković.

Svrha natječaja je podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru govedarstva, dok korisnici mogu biti fizičke i pravne osobe upisane u upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija.

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU Županija osigurala još dva vrijedna vozila

– Što se tiče ovog sektora, kada analiziramo proizvodno vezana plaćanja, mi smo prije šest godina, kada smo počeli, u potpori imali oko 95 tisuća grla, od kojih je nešto više od 40 tisuća grla rođeno u Hrvatskoj. Danas imamo gotovo 135 tisuća grla, od kojih je 25 tisuća rođeno u Hrvatskoj. Dakle, jasno je da domaćeg grla nema dovoljno. U tom smjeru mi ćemo dio tih potpora nastojati bolje usmjeriti i povezati s jačanjem domaće proizvodnje – kazala je ministrica Vučković i dodala:

– Ne možemo govoriti o uvozu samo iz jednog smjera, moramo onda govoriti o uvozu iz svih smjerova. Uvoz se neće i ne može zaustaviti. Ono što mi sada možemo napraviti je malo čvršće isprogramirati dio dohodovnih potpora i vezati ga uz ono što nam je strateški cilj i obveza i što smo stavili u program Vlade.

Na sastanku je istaknuto kako investicije za sada idu dobro, ali i kako treba i dalje jačati svijest o vrijednosti domaće proizvodnje. Proizvodi koji do potrošača dolaze s hrvatskih polja posebno dolaze do izražaja u vrijeme aktualne epidemije koronavirusa. Problemi u sektoru su brojni, dio je strukturalne, a dio kratkoročne naravi.

U Slavonskom Brodu u rad pušten uređaj za brzo testiranje na koronavirus Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Novi uređaj ubrzat će postupak testiranja na koronavirus i povećati kapacitet uzorkovanja

Puno je mladih

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić napomenuo je da su prošle godine dobili potpore Ministarstva poljoprivrede u iznosu oko 300 milijuna kuna.

– Ono što isto tako zanimljivo je da tu ima jako puno mladih, da potpore idu mladim i malim proizvođačima, što je nama ovdje u Brodsko-posavskoj županiji zbog specifičnosti same poljoprivrede itekako bitno – rekao je Marušić