Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Varaždin

Potpisani ugovori za projekt rekonstrukcije desnog savskog nasipa u općini Cestica

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Projekt je vrijedan 26 milijuna kuna, a završetak radova se očekuje do 30. rujna 2021. godine

U Varaždinu, u sjedištu Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda su potpisani ugovori za izvođenje radova i za stručni nadzor građenja u sklopu projekta rekonstrukcije desnog dravskog nasipa u općini Cestica, a cijeli je projekt vrijedan je 26 milijuna kuna.

promocija hrvatske Svjetske prvakinje u cheerleadingu dolaze iz Varaždina

Zbog geografskog položaja i objekata HE Varaždin, nasip dugačak 3,7 kilometara u općini Cestica štiti veliko područje površine 1250 hektara, sva naselja od Virje Otoka do Varaždina, 815 kućanstva gdje živi 3090 stanovnika, proizvodne pogone, farme i prometnice, a rekonstrukcija nasipa doprinijet će smanjenju poplavnih opasnosti i rizika.

- Taj je projekt rezultat dobre suradnje slovenskih i hrvatskih stručnjaka na području vodnog gospodarstva - istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Foto: Ivica Galović/ PIXSELL

Istaknuo je da će od 26 milijuna kuna, iz tzv. programa FRISCO međunarodne prekogranične suradnje osigurati vjerojatno do 11 milijuna kuna, a preostalih 15 milijuna kuna uz podršku Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda.

Uz prosječno pola metra nadvišenja, na pojedinim će se mjestima nasip nadvisiti i jedan metar, a tijekom rekonstrukcije ugradit će se novih 100 tisuća kubnih metara materijala.

Ulaganja Za obnovu dječjeg odmarališta na Rabu 200.000 kuna

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg naglasio je da to ministarstvo u zadnje vrijeme ulaže sve više pažnje i napora u realizacije projekata za zaštitu od štetnog djelovanja voda.

Saborski zastupnik Josip Križanić, ujedno i predsjednik Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, naglasio je da na području cijele Hrvatske postoje tzv. trusna područja koja sada Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike saniraju. Najavio je kako će se u srijedu pred saborskim zastupnicima naći tri nova zakona te da je uz podizanje nasipa, naglašeno i čišćenje korita i nasipa oko rijeka.

Načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj istaknuo je da je projekt od izuzetne važnosti za mještane koji još pamte velike štete nakon poplava 2012. godine, kad se probio i prelio nasip.

U ime Hrvatskih voda ugovor je potpisao generalni direktor Zoran Đuroković, u ime izvođača direktori članova zajednice ponuditelja: Eugen Čalopa iz Vodogradnje d.d. Varaždin, i Saša Sabolić iz Hidrotehnike d.o.o. Čakovec, a u ime vršitelja stručnog nadzora direktori članova zajednice: Branko Miljković iz zagrebačkog Geokona d.o.o. i Zvonimir Bajsić iz varaždinskog Labosa d.o.o.

Završetak projekta se očekuje do 30. rujna 2021.

nakon šest godina čekanja Započela izgradnja POS stanova u Varaždinu Sara 1 Čehok pomaže u promociji kampera varaždinskog inovatora