Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Suradnja s tvrtkama Huawei i Odašiljači i veze

Potpisivanje dvaju ugovora korak naprijed u razvoju prve pametne poslovne zone u RH

Foto: Grad Kutina
Kupljen je najmoderniji softver za brojenje vozila na prometnicama, a potom se nabavlja semafor koji će raditi u skladu s brojem automobila u koloni

Potpisana su dva važna ugovora za razvoj prve pametne poslovne zone u RH – Industrijsko-logističke zone u Kutini.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić ‘Pokrenuli smo novu, bolju budućnost grada Karlovca i taj se proces ne može zaustaviti’

Pametni sustav

Grad Kutina je koncem 2020. godine pokrenuo pilot-projekt digitalizacije poduzetničke infrastrukture pod nazivom “SMART&KIND”, Prva pametna poslovna zona Kutina, koji je detaljno predstavljen u sklopu konferencije u suradnji s HGK. Prva pametna poslovna zona Kutina jedinstveni je projekt u RH putem kojeg će se poduzetnicima koji posluju i žele poslovati u Kutini pružiti digitalno okruženje i svi benefiti modernih tehnologija kako bi unaprijedili svoje poslovanje.

– Potpisali smo ugovor o nabavi pametnog sustava za brojenje i analizu vozila s tvrtkom Odašiljači i veze u vrijednosti 120.000 kuna. To je najsofisticiraniji softver koji se koristi u prometu, a on broji i kategorizira vozila na određenoj prometnici. Uz to, potpisali smo ugovor o partnerstvu i razumijevanju s tvrtkom Huawei koja je sustav proizvela te izrazila interes za budućom suradnjom na ovom projektu. Izuzetno nam je drago što je naš projekt privukao pozornost tako velikih tvrtki poput OiV-a i Huaweija – rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

– Sljedeći korak je u što skorijem roku zamijeniti semafor na aleji Vukovar novim, a to će omogućiti sustav upravljanja ovisno o broju automobila koji se trenutačno nalaze u koloni – naveli su iz Grada Kutine.

– Drago mi je što je Grad Kutina prepoznao OIV kao partnera u razvoju pametnih usluga Grada Kutine i započinjemo suradnju u ovom projektu. Nadam se da će se suradnja nastaviti i ubuduće – rekao je Mate Botica, direktor OIV-a. – Digitalizacija života uvelike je prisutna. Osim što nam olakšava život, pametna tehnologija pomaže nam u poslovanju, ali i komunikaciji. Grad Kutina danas je potpisao sporazum o suradnji te se nadamo da ćemo i ubuduće surađivati kako bismo tehnološka rješenja približili i samom Gradu Kutini. Slični sustavi pametnih gradova već su implementirani i u Kini i u europskim metropolama što je uvelike olakšalo poslovanje i život građana – rekao je Zhang Qiming, direktor Huaweija Hrvatska.

JASTREBARSKO Među predvodnicima s ugovorenih 356 milijuna kuna europskog novca

Pripreme za EU natječaje

Potpisom ugovora završava se inicijalna pilot-faza projekta te počinju pripreme za prijavu na nadolazeće EU natječaje. U sklopu pilot-projekta nabavljeni su, uz jedan postojeći, još 2 infokioska koji će biti postavljeni na lokacije u centru Kutine. Putem njih poduzetnicima će se omogućiti besplatno oglašavanje. Napravljena je i interaktivna web-karta za investitore koja se može pronaći na web-stranicama zone KIND.hr. Karta sadrži sve relevantne informacije za poduzetnike koji su zainteresirani za poslovanje u Kutini.