Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Najstariji primjerak svoje vrste u Europi

Potpora kandidaturi daruvarskog ginka za Europsko stablo 2020.

Muški primjerak Ginka bilobe Daruvarčani nazivaju Adam
1/6
Foto: Grad Osijek
Cilj natjecanja je podizanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja i zaštite šuma, šumskih ekosustava i svakog pojedinačnog stabla, posebice zaštićenih, za život čovjeka. Pobjednik za 2020. proglasit će se u Bruxellesu 21. ožujka na Svjetski dan šuma

Između 16 kandidata za Europsko stablo 2020. godine, Hrvatsku će predstavljati Ginko iz Daruvara, pobjednik nacionalnog natjecanja ,,Hrvatsko stablo 2019”. Drvo ginka u Daruvaru najveće je i najstarije u Hrvatskoj te ujedno drugo najstarije u Europi.

stara 777 godina Odaberite hrvatsko stablo godine: Je li Belina lipa u Visokom favoritkinja?

Muški primjerak Ginka bilobe Daruvarčani nazivaju Adam. Adam svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu sukladno Zakonu o zaštiti prirode u kategoriji spomenika parkovne arhitekture – pojedinačno stablo. U njegovoj sjeni raste i ženski primjerak stabla ginka po imenu Eva, i zahvaljujući njihovoj zajedničkoj povijesti nastala je priča o Zaljubljenom ginku.

Njihovu priču predstavile su danas zamjenica gradonačelnika Daruvara Vanda Cegledi i zamjenica župana bjelovarsko-bilogorskog Tanja Novotni Golubić, a zajedno sa zamjenicom gradonačelnika Osijeka Žanom Gamoš pozvale su Osječane i Osječanke da pomognu Adamu osvojiti titulu Europskog stabla godine.

– Drage Osječanke i dragi Osječani, u tijeku je izbor za europsko stablo godine i ja vas uime našeg Gospodina Ginka želim zamoliti da svoj glas date njegovom prijatelju Adamu iz Daruvara kako bi odnio pobjedničku titulu.

Platana u Trstenom prilika za promociju Platana u Trstenom sedma u finalu natjecanja 'Europsko stablo godine'

Gamoš je ujedno podsjetila da je osječki ginko jedan od najstarijih primjeraka svoje vrste u Europi, upisan u Registar važnih stabala Grada Osijeka. Njegova starost procijenjena je na oko 200 godina, a u studenom 2019. zdravstveno ga je pregledao doc. dr. sc. Vinko Paulić sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu te utvrdio da je dobrog zdravstvenog stanja.

Premda se razlikuju po obliku krošnje, daruvarski ginko, kao i njegov osječki lega, svojom osebujnošću plijeni pozornost građana i turista koji ga redovito grle i fotografiraju, osobito u jesen kada lišće poprimi nevjerojatnu, intenzivnu zlatnožutu boju i kada obasjan suncem doslovno sjaji.

Osim Hrvatske koja je nominirala ginka iz Daruvara, još je petnaest zemalja nominiralo svoja stabla za desetu godinu odabira najljepšeg stabla godine: Belgija, Bugarska, Češka Republika, Francuska, Mađarska, Irska, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal Rumunjska, Ruska Federacija, Slovačka, Španjolska i Velika Britanija. Češka trenutno vodi, ali s glasovima stanovnika Osijeka ne bi trebala još dugo.

Cilj natjecanja je podizanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja i zaštite šuma, šumskih ekosustava i svakog pojedinačnog stabla, posebice zaštićenih, za život čovjeka. Pobjednik za 2020. proglasit će se u Bruxellesu 21. ožujka na Svjetski dan šuma.

Stablo u Slavonskom Brodu ukrašeno tenisicama Umjetnička instalacija? Stablo kraj skejt parka okićeno starim tenisicama

Upute za glasovanje:
– pristupiti stranici www.treeoftheyear.org;
– odabrati dva kandidata i glasati za njih;
– za potvrdu odabira u naznačeno mjesto upisati svoju e-mail adresu;
– glas će se uvažiti tek nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu;