Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija pomaže poduzetnicima zbog koronakrize

Potpora poduzetnicima – po zaposleniku 1000 kuna, a osigurano ukupno 5 milijuna kuna

Osijek
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Informacije poduzetnici mogu naći na internetskoj stranici Županije. Zahtjev s priloženom dokumentacijom podnosi se osobno ili poštom Upravnom odjelu za gospodarstvo Osječko-baranjske županije. Prijave nisu za poduzetnike koji se bave poljoprivredom, šumarstvom i ribarstvom

Kako bi pomogli poduzetnicima u prevladavanju koronakrize, Osječko-baranjska županija od početka pandemije poduzima niz aktivnosti. Između ostalih, to su moratorij na poduzetničke kredite u kojima subvencionira kamatu, reprogramiranje postojećih kredita, osiguranje investicijskih kredita s 0 posto kamate i povoljnih kredita za održavanje tekuće likvidnosti.

Također, u tijeku je obrada više od 200 zahtjeva pristiglih na Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja na području Osječko-baranjske županije, za koji je osigurano dva milijuna kuna.

ŽUPANIJA RASPISUJE JAVNI POZIV Poduzetnicima su ove godine na raspolaganju čak dva milijuna kuna

Već stižu zahtjevi

Od 20. kolovoza u tijeku je Javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima radi ublažavanja posljedica poslovanja uslijed pandemije bolesti COVID-19. Korisnici potpore mogu biti mikrosubjekti malog gospodarstva, i to trgovačka društva, obrtnici i zadruge, s tim da potporu mogu ostvariti i poduzetnici koji su u stečaju ako su poslovno aktivni, imaju zaposlene radnike i podmiruju obveze. S druge strane, ne mogu je ostvariti poduzetnici koji obavljaju djelatnost poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

– Za dodjelu potpora po ovom Javnom pozivu u Proračunu Županije za 2020. osigurano je pet milijuna kuna, a iznos potpore koja se dodjeljuje pojedinom poduzetniku ovisi o broju zaposlenih radnika na dan 30. lipnja ove godine. Potpora po zaposlenom radniku iznosi 1000 kuna – ističe župan Ivan Anušić te dodaje kako su županijske mjere usklađene s nacionalnim, a poziva poduzetnike da ih koriste.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović ističe da su prvi zahtjevi već pristigli.

Završen Masterplan prometnog razvoja Sisačko-moslavačke županije Prioriteti su završetak autoceste, drugi kolosijek pruge do Zagreba...

Ne više od 9 zaposlenih

– Potpore će se odobravati do iskorištenja osiguranih sredstava. Naravno, poduzetnici koji podnose zahtjev moraju imati sjedište, a vlasnik obrta i prebivalište na području Osječko-baranjske županije, moraju biti upisani u registar trgovačkog suda, odnosno obrtni registar i da su izvršili prijavu radnika u sustav osiguranika HZMO-a najkasnije do 29. veljače 2020. Nadalje, potrebno je da imaju najmanje jednog, ali ne više od devet zaposlenih radnika na dan 30. lipnja 2020., da su im prihodi/primici u lipnju ove godine smanjeni za 20 posto i više, da su do dana podnošenja zahtjeva za dodjelu potpore uredno podmirili poreze, doprinose, plaće i druge obveze prema radnicima, da ispunjavaju uvjete za odobravanje potpora male vrijednosti prema odredbama važeće uredbe EU kojom se uređuju ove potpore te da u vlasničkoj ili osnivačkoj strukturi nemaju udjele RH, jedinica područne i lokalne samouprave te pravnih osoba čiji je vlasnik ili osnivač RH, jedinica područne ili jedinica lokalne samouprave – navodi pročelnica Ivana Katavić Milardović.