Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
splitsko-dalmatinska županija

Potpore za ugradnju fotonaponskih elektrana i dizalica topline

ŽUPAN Blaženko Boban istaknuo je da je pristiglo 48 prijava više nego prošle godine
1/2
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
U Splitsko-dalmatinskoj županiji uručeno je 149 ugovora iz programa sustavnog gospodarenja energijom. Ukupno, tijekom četiri godine, koliko traje projekt, potpisano je 727 ugovora. Potpore iznose od 1000 do 4500 eura

Župan splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban uručio je 149 ugovora iz programa sustavnog gospodarenja energijom. Radi se o ugradnji fotonaponskih elektrana i dizalica topline.

Energetska neovisnost

– Danas u Splitsko-dalmatinskoj županiji imamo zadovoljstvo, poslije javnog poziva Odjela za gospodarstvo, energetiku i promet, potpisati ugovore s krajnjim korisnicima za gradnju fotonaponskih elektrana i dizalica topline. Veseli nas što ove godine imamo čak 48 prijava više nego prošle godine. To nam ukazuje kako su građani osviješteni o potrebi ugradnje fotonaponskih elektrana i dizalica topline i samim tim osiguravanju energetske neovisnosti i zaštite okoliša na području na kojem žive – kazao je Boban.

Županijske potpore za ugradnju fotonaponske elektrane do 5 kW iznose 1000 eura, do osam kW 1500 eura, a do 10 kW 2000 eura. Te potpore ne isključuju mogućnost javljanja na natječaj za ugradnju dizalice topline. Ove je godine 37 korisnika dobilo ta sredstva, rekao je Boban, velikom većinom su korisnici i sredstava za ugradnju fotonaponske elektrane.

– Time korisnik za ugradnju energetske neovisnosti na svom objektu može dobiti do 4500 eura. Upravo ovih dana će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisati sličan javni poziv. Nakon poziva na temelju kojega su korisnici dobili financijska sredstva Županije, korisnici potpora mogu se javiti i na taj natječaj. Ako uzmemo u obzir da je Vlada RH donijela odluku da je PDV za ugradnju fotonaponskih elektrana i dizalica topline nula, jasno je da se velik dio financijskih sredstava može dobiti iz subvencija, županijskih i državnih – poručio je Boban.

Đoni Garmaz, savjetnik u upravnom odjelu za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu, rekao je kako korisnici moraju u dokumentaciji priložiti građevinsku dozvolu, osobnu iskaznicu prijavitelja i članova kućanstva, s obzirom na to da je ovo program zamišljen kao obiteljska samoopskrba strujom, izvadak iz zemljišne knjige u kojem se vidi tko je vlasnik, glavni elektrotehnički projekt po kojem se radi fotonaponska elektrana za koje korisnici moraju dokazati kako su je izgradili.

– Imamo tri stvari koje moraju biti prisutne da bi se evidentiralo naše plaćanje prema korisniku: slika elektrane, izjava izvođača radova te račun koji izdaje ovlaštena firma – rekao je Đoni Garmaz.

Jeftiniji život

Ante Rebić iz Imotskoga dobio je sredstva za ugradnju fotonapona.

– To je za jeftiniji život! Mirovine su male i sredstva za ugradnju fotonaponske elektrane će mi dobro doći – rekao je Rebić.

Josip Marinović iz Makarske dobio je 4200 eura i vrlo je zadovoljan.

– Prijavio sam se na sve moguće natječaje u životu i nikada nisam dobio, ali Splitsko-dalmatinska županija mi je sada odobrila sredstva za ugradnju fotonaponske elektrane za kuću. Imam ordinaciju, tu živim, imam tri stambene jedinice i tri apartmana, ispod 600 kvadrata. Moj objekt odgovara uvjetima natječaja, kao i mnogo puta do sada, i ne mogu ni sam vjerovati da sam dobio ova sredstva, koja su značajna – rekao je Marinović.

Najviše od 149 ugovora, njih 117 odnosi se na područje Dalmatinske zagore, 27 na priobalje i pet na otoke. U posljednje četiri godine, od kada se provodi ovaj program, ukupno je potpisano, uključujući i ovogodišnje, 727 ugovora za korisnike takve vrste poticaja Splitsko-dalmatinske županije.

– Veseli nas i to što se ove godine 12 lokalnih zajednica javilo na poziv za energetsku učinkovitost što se tiče ugradnje javne rasvjete, za što će dobiti 56.000 eura od županije – najavio je župan Boban.

Pohvalio je i stanovnike Splitsko-dalmatinske županije koji su se lani javili na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je njih 169 potpisalo ugovore.

– Javni poziv je u pripremi, izaći će koncem rujna i koristim priliku reći građanima: Javite se neovisno o tome jeste li korisnici nekih drugih financijskih sredstava – poručio je župan Blaženko Boban.

IZ KULTURNE suradnje proizašla je i znanstvena suradnja, prije svega u Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, a Izraelu je izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije darovalo kip svetog Jeronima Ulaz slobodan za sve građane Dani izraelskog filma nastavak su dobre suradnje sa Županijom U zgradi Županije upriličen je prijem za predstavnike međunarodnih folklornih društava i domaćine ovoga festivala Splitsko-dalmatinska županija 'Folklorni ansambli njeguju i poštuju tradicije i običaje' PREDSJEDNIK Vatrogasne zajednice Baden-Württemberga istaknuo je sličnosti dviju vatrogasnih zajednica Učinkovitija i ekonomičnija provedba vatrogasnih djelatnosti Suradnja vatrogasne zajednice Baden-Württemberga i HVZ-a