Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Županija dodijelila potpore poljoprivrednicima u iznosu od 1,5 milijuna kuna

Potpore za ulaganja u preradu, istraživanje, izvrsnost u mljekarstvu...

Foto: Osječko-baranjska županija
Županija se odlučila za dodjelu potpora za skupine poljoprivrednika i poduzetnika koje su najugroženije te nisu obuhvaćene državnim potporama

Za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju u proračunu Osječko-baranjske županije za 2020. planirano je 3,03 milijuna kuna, a na temelju dosadašnjih prijava na javne pozive župan Ivan Anušić potpisao je ugovore sa 113 korisnika. Potpisnici ugovora su 90 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, 5 obrta, 5 trgovačkih društava, 9 jedinica lokalne samouprave, 3 udruge i jedna znanstvena ustanova, a odobreno im je 1.487.589 kuna.

ŽUPANIJA POTPISALA UGOVORE Osposobljavanje za 25 nezaposlenih

– Osječko-baranjska županija kontinuirano pomaže poljoprivrednicima, poduzetnicima, OPG-ovima i svima koji rade i pokušavaju održati normalan život na području naše županije. Ukupni iznos potpora svake godine se povećava, pa će ove godine iznositi više od 17 milijuna kuna, od čega ovoga puta dodjeljujemo 1,5 milijun kuna za poljoprivrednike. Potpore su izrazito bitne zbog pandemije koja je napravila veliku štetu poljoprivrednicima i svima koji se bave poduzetništvom, a Županija se odlučila za dodjelu potpora za skupine poljoprivrednika i poduzetnika koje su najugroženije te nisu obuhvaćene državnim potporama – rekao je župan Anušić.

Naglasio je kako je obveza Županije pomoći poduzetnicima, i to ne samo potporama, nego i izgradnjom infrastrukture poput sustava navodnjavanja i drugih projekata. Najavio je kako će ubrzo biti raspisan javni natječaj za izvođača radova Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Gospodarskoj zoni Nemetin. Projekt je vrijedan oko 100 milijuna kuna, konkretno će pomoći poljoprivrednicima i svima koji se bave voćarstvom i povrtlarstvom, a u tom sustavu bit će i sušara, pakirnica, sortirnica, ali i linija za ekološku obradu voća i povrća. Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling ističe da je intenzitet dodijeljenih potpora različit, a kreće se od 50 do 100 posto.

Završena energetska obnova zgrade Zdravstvene stanice Magadenovac ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE Novo ruho Zdravstvene stanice Magadenovac

– Visina potpora je do 70.000 kuna i ovisi o vrsti potpore, kategoriji podnositelja zahtjeva, broju grla i visini ulaganja prihvatljivih troškova. Intenzitet potpora za uređenje ruralnog prostora u kojem su korisnici jedinice lokalne samouprave iznosi do 50 posto – navodi ona.

Riječ je o 14 vrsta potpora, među kojima su mladim poljoprivrednicima, oštećenicima u slučaju elementarne nepogode, za kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima, očuvanje tradicionalne proizvodnje i razvoj tržišta autohtonih proizvoda, unapređenje genetskog potencijala u stočarstvu, poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka, dobrobit životinja, istraživačke projekte u poljoprivredi, ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda, manifestacije i uređenje ruralnog prostora...

Javni pozivi za njihovu dodjelu objavljeni su u ožujku, a otvoreni su do 1. prosinca. Izuzeci su Javni poziv za dodjelu potpora za manifestacije koji je otvoren do 15. prosinca ili do iskorištenja sredstava, te javni poziv za potpore za programe kvalitete proizvoda, za što su već iskorištena predviđena sredstva.