Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
BESPOVRATNA SREDSTVA

Potporne poduzetničke institucije u Belom Manastiru

Beli Manastir
1/2
Foto: GRADSKA UPRAVA BELOG MANASTIRA
"Poduzetnička klima se popravlja, raste broj onih koji žele realizirati svoju poslovnu ideju"

Grad Beli Manastir raspisao je u utorak Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje razvoja malog poduzetništva na svom području u 2019. Riječ je o potporama za povećanje konkurentnosti, zatim za marketing i promociju poduzetnika te za sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete.

Objavljen Javni poziv za sufinanciranje poduzetnika Dijele bespovratnih 900.000 kuna – cilj je očuvanje radnih mjesta, veća zaposlenost

U gradu su dvije poduzetničke potporne institucije - Poduzetnički centar Beli Manastir i Baranjska razvojna agencija Grada Belog Manastira.

Bespovratna sredstva

U Poduzetničkom centru svi poduzetnici i obrtnici te oni koji to žele postati, a žive ili ulažu na području Belog Manastira te u općinama Kneževi Vinogradi i Čeminac, mogu dobiti kompletne informacije o mogućnostima ulaska u posao ili pomoći pri proširenju poslovanja. Surađujući s bankama, Poduzetnički centar pomaže u pripremi dokumenata za realizaciju poduzetničkih kredita, a informiraju poduzetnike i kako doći do bespovratnih sredstava.

- Poduzetnička klima na području Grada Belog Manastira se popravlja. Sve više je zainteresiranih poduzetnika za korištenje bespovratnih sredstava. Raste i broj fizičkih osoba koje žele realizirati svoju poslovnu ideju. Također, Grad podupire razvoj poduzetništva, kako kroz javne pozive i natječaje, tako i skorim otvaranjem poduzetničkog inkubatora u sklopu projekta PEER centar u naselju Šećerana. Nadalje, prostor za lokalne poduzetnike početnike otvorit će se i izgradnjom skladišnih kapaciteta u Poslovnoj zoni Beli Manastir - slažu se Denis Čeh, direktor Poduzetničkog centra, i Bogdanka Ćudić Vilić, ravnateljica Baranjske razvojne agencije. 

Javni poziv za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju Županija im je podrška: Biljnim proizvođačima i stočarima 
do 10.000 kuna potpore

Poduzetnički je centar lani besplatno savjetovao baranjske poduzetnike o pokretanju poduzetničkih ideja, a projekt je financirala Osječko-baranjska županija. Grad je sufinancirao savjetovanje poduzetnika u visini od 60 posto, a izradu poslovnih planova u visini od 70 posto. Izrađene su lani i dvije cost benefit analize za projekte "Gradnja prostora za produženi boravak učenika" i "Kuća baranjskog kulena", vrijednosti više od 15 milijuna kuna. Napravljeno je 14 poslovnih planova za poduzetnike pri otvaranju tvrtke ili proširenju poslovanja. 

Zaposleno 60 žena

Baranjska razvojna agencija, pak, lani je provela 40 savjetovanja, izradila 7 poslovnih planova za poljoprivrednike i poduzetnike te napisala 11 projekata za svoje klijente. 

- Prošle i ove godine provodili smo projekt P3OP, sufinanciran od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, namijenjen savjetodavnoj podršci poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima. Odobren je i projekt "Educiraj se", koji sufinancira Ministarstvo demografije, za educiranje marginaliziranih skupina kojim se omogućuje osposobljavanje 40 dugotrajno nezaposlenih osoba - ističe ravnateljica razvojne agencije B. Ćudić Vilić. 

Iz županijskog proračuna Potpore za poticanje poduzetništva

U ime Crvenog križa Beli Manastir provode projekt "Zajedno za bolju i sretniju budućnost", vrijedan 9,7 milijuna kuna o okviru kojeg je uposleno 60 žena iz Baranje.