Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Prvi novi bjelovarski vrtić sagrađen u posljednjih 40 godina u svibnju počinje raditi

Potpuno spreman i opremljen prostor u Gudovcu čeka 50 upisanih polaznika

Foto: Ivona Ćuk
Cijena vrtića bit će 300 kuna, najavio je gradonačelnik Dario Hrebak tijekom obilaska novog vrtića

Završena je gradnja novog dječjeg vrtića i jaslica u Gudovcu, koji je prošao tehnički pregled. Ukupna vrijednost iznosi 8,3 milijuna kuna, od čega Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj sufinancira projekt s 5,362.483,66 kuna, proračun RH s 946.320,65 kuna i Grad Bjelovar s 2.097.686,67 kuna.

REALIZIRANO ŠEST OD 11 PLANIRANIH Novi dječji vrtić otvoren i u Čađavici

Jedan od najboljih sustava

Predškolski odgoj u objektu odvijat će se u sklopu dvije vrtićke i jedne jasličke skupine, a bitna je da se radi o prvom sagrađenom vrtiću u Bjelovaru u posljednjih 40 godina. Vrtić je potpuno spreman i opremljen za 50 polaznika koji su već upisani iako se pri gradnji često postavljalo pitanje hoće li uopće biti djece za upis. Bjelovar, tvrdi gradonačelnik Dario Hrebak, ima jedan od najboljih vrtićkih sustava u Hrvatskoj, a gradska uprava smanjila je cijenu vrtića sa 750 na 500 kuna. U vrtiće je uloženo puno novca, kako u gradski DV Bjelovar, tako i u privatne vrtiće. Konkretnije, u posljednje tri godine u odgojni sustav uloženo je oko 35 milijuna kuna. Uz dosadašnja ulaganja gradonačelnik najavljuje fantastične vijesti za zaposlenike, ali i roditelje.

– Moje osobno obećanje jest da cijena vrtića pada na 300 kuna. Grad Bjelovar konstantno komunicira sa svim vrtićima jer želimo da u tome nema nikakvih podjela. U Bjelovaru moramo napraviti barem još dva vrtića i ostvariti još bolju suradnju s našim partnerima, svim ostalim bjelovarskim vrtićima. Od 1. siječnja sljedeće godine najavljujem podizanje plaća odgojiteljicama u DV-u Bjelovar. Povećat ćemo sufinanciranje privatnim vrtićima kako bi se i njima omogućilo povećanje. Financijski gledano, 2020. bila je najbolja u povijesti Grada Bjelovara, a travanj 2021. još je bolji. Raspolažemo s 250 tisuća kuna viška u odnosu na 2019., koja je do sada bila najbolja. Od dva buduća vrtića koje planiramo izgraditi, jedan će se nalaziti u prigradskom naselju, a drugi u Ulici Viktora Bubnja – izjavio je gradonačelnik.

Grad Bjelovar nastavlja s digitalnom tranzicijom Djeca će se u vrtiće upisivati e-prijavom koja onemogućava upise preko reda

Kako kaže, demografska mjera nije da vrtić bude besplatan za neke, već da bude dostupan svima. Zadovoljstvo zbog izgradnje i otvorenja novog vrtića u Gudovcu, u kojem će uskoro raditi 11 novih djelatnica i djelatnika, nije skrivala ni ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar, koji je ove godine obilježio 75. godišnjicu postojanja.

Posao za 11 djelatnika

– Objekt je suvremen i kvalitetno izgrađen. S radom ćemo krenuti tijekom svibnja i svi smo jako uzbuđeni. Dodatni pozitivan segment u ovoj priči je zapošljavanje 11 osoba u novom objektu, čime DV Bjelovar dolazi na 92 djelatnika. Riječ je o šest odgojitelja, spremačica, servirka i domara. Neupitno je da je tijekom nekoliko posljednjih godina u sustav vrtića i odgoja uloženo jako puno novca. To se jasno vidi kroz energetske obnove, opremanje, izgradnju novog vrtića, kao i planiranje izgradnje novih vrtića. Drago nam je da je gradonačelnik svjestan vrijednosti sustava vrtića, ali i ljudi koji u njemu rade. Gospodin Hrebak je najavio povećanje plaća, mi se tome veselimo jer su nam plaće prije dosta godina bile povećane, a zatim smanjene. Odgojiteljice u DV-u Bjelovar imaju plaću oko pet tisuća kuna, plus koeficijent – istaknula je ravnateljica Anna Lauš.