Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Počinje realizacija Projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće

Povijesni projekt sustava aglomeracija koji je važan i za građevinsku operativu

Foto: Osječko-baranjska županija
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković ističe da je ovaj projekt rezultat potpisanog ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava EU na sjednici Vlade u Osijeku u iz 2017.

Počela je realizacija Projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće, najvećeg infrastrukturnog projekta na širem valpovačkom i donjomiholjačkom području. Potpisan je, naime, Sporazum o ustupanju radova na gradnji i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i odvodnje aglomeracija Belišće, Petrijevci, Koška i Gat s izvođačima radova, a to su Vodovod-Montaža d.o.o. Osijek, Osijek-Koteks d.d. Osijek, Odvodnja d.d. Darda i Aquaterm d.o.o. Osijek.

Projekt EU Energetska obnova zgrade HZMO-a i HZZO-a u Osijeku

Prevladali probleme

Vrijednost investicije je 271,578.968 kuna, s tim da su 69,8% bespovratna sredstva EU, a nacionalni dio sufinanciraju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode, s iznosom po 35,542.437 kuna, te Dvorac d.o.o. sa 7,449.186 kuna i Hidrobel d.o.o. s 3,483.794 kune).

– Ovo je veliki dan i povijesni projekt za ovo područje Osječko-baranjske županije. Sjećamo se da je zbog izvjesnih problema u pripremama izgledalo da se neće ostvariti ovaj sustav aglomeracija, no brigom župana Ivana Anušića kao člana Upravnog vijeća Hrvatskih voda i Zorana Đurokovića kao generalnog direktora Hrvatskih voda, projekt je pripremljen i sada počinje realizacija. Projekt je iznimno važan i za našu građevinsku operativu – kaže zamjenik župana Goran Ivanović.

Prva na istoku Hrvatske Ispostava HAMAG-BICRO-a u Antunovcu

Dodaje da je u tijeku i priprema projekata aglomeracija Đakovo, Osijek, Beli Manastir, Našice i Semeljci, a ukupna vrijednost projekata aglomeracija na području županije iznosi više od 2 milijarde kuna.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković ističe da je ovaj projekt rezultat potpisanog ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava EU na sjednici Vlade u Osijeku u prosincu 2017. godine. Potpisivanjem ugovora stvoreni su uvjeti za početak radova, a njihov završetak očekuje se krajem 2022. godine.

Zahtjevan pothvat

Riječ je o zahtjevnom pothvatu u kojem se treba izgraditi dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, 15 crpnih stanica, više od 100 kilometara vodoopskrbne i odvodne mreže, a sustav odvodnje obuhvatit će gotovo 10.000 novih priključaka.

Projekt Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele županije Nova oprema za sve domove zdravlja, bolji uvjeti za pacijente, ali i za 104 liječnika

Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće odnosi se na rekonstrukciju, gradnju i dogradnju vodovodne i kanalizacijske mreže na području isporuka vodnih usluga pod nadležnošću Dvorca d.o.o. Valpovo i Hidrobela d.o.o. Belišće, tvrtki koje su nositelj, odnosno partner projekta. Projektno područje je dio Osječko-baranjske županije i teritorijalno obuhvaća područje gradova Valpovo i Belišće s naseljima Bistrinci, Koška, Harkanovci, Petrijevci, Bizovac, Satnica, Samatovci, Gat, Koška i Niza.